"Ühisele arusaamisele jõuti ainult kollektiivlepingu vormilises küljes," ütles Katrin Rehemaa. "Arstidele ja õdedele kõige olulisem töökoormuste küsimus on lahendatud ainult ambulatoorses töös, kuid mitte haiglaravis."

Miinimumtunnitasude pakkumist, kus arstide liidu ja kutseliidu ettepanek jagati kahe aasta peale, ei ole tervishoiutöötajad vastu võtnud. Arstide liit ja kutseliit jäid oma esialgse ettepaneku juurde.

„Meie ettepanek oli, et see palgatõus, mis nüüd jagati kahe aasta peale, tuleks siiski esimesel aastal,“ ütles Rehemaa. Rehemaa sõnul ei ole arstide liidu volikogu liikmed pakutud esimese aasta numbritega valdavalt nõus.

„Järgmisel nädala streik jätkub,“ lausus Rehemaa.

Tervishoiutöötajate kutseliidu presidendi Iivi Luige hinnangul jõuti streigi lõpetamisele siiski sammu võrra lähemale. Ta avaldas heameelt, et kõik kollektiivlepingu punktid käidi läbi. „Saime kollektiivlepingusse sisse kiirabitöötajate hulgast ka kiirabi tehnikud, see on väga hea tulemus, tänaste läbirääkimiste lõpuks,“ püüdis Luik positiivset nooti lisada.

Patsiendi omaosaluse suurendamise kohta ütles Luik, et Eesti riik ei peaks seda suurendama. „Haigekassa ressursid võimaldaksid kokkuleppeid teha ka ilma patsiendi omaosaluse suurendamiseta,“ sõnas ta.

Haiglate liidu esimehe Urmas Sule sõnul on ta igale koosolekule tulnud eesmärgiga jõuda streigi lõpetamise otsuseni. „Täna me sinnani ei jõudnud, selles mõttes ei ole eesmärk täidetud,“ ütles Sule ja lisas, et: „Haiglate liit saab teha ainult selliseid pakkumisi, mis on sedusega ja riigi võimalustega kooskõlas.“

Sule rääkis täna pärast nõupidamist haiglate liidu majas, et kokku lepiti selles, et arst-residentidele hakatakse alates uue aasta 1. jaanuarist maksma ka seni tasustamata kaheksa tunni eest ehk senise 32 tunni asemel 40 tunni eest. Samas märgiti, et sel kokkuleppel puudub veel sotsiaalminister Hanno Pevkuri allkiri.

Vastutuse arst-residentidele täistööaja eest palga maksmise osas võttis haiglate liit. Hinnanguliselt on selle maksumus umbes kaks miljonit eurot.

Kui kollektiivlepingusse tuuakse arst-residendid, siis sama öeldi ka kiirabi-töötajatest tehnikute kohta. Kohtumisel osalenud perearstide esindajad läksid aga mõtlema, kas ühinevad kollektiivlepinguga ja hetkel veel kindlat jah-sõna ei andnud.

Pall on nüüd taas haiglate liidu käes, kes saadab kollektiivlepingu projekti kõigile osapooltele tutvumiseks.

Haiglate liit jätkab nüüd arutelu õdedega, kes pole nõus 17,5 protsendise palgatõusuga 2014. aastast, vaid soovivad seda siiski uuest aastast.

Haiglate liit kutsus eile tänaseks kokku arstide liidu, tervishoiutöötajate kutseliidu, perearstide seltsi, õdede liidu, tervishoiutöötajate ametiühingute liidu ja kiirabi liidu esindajad, et läbi rääkida haigekassa eile pakutud tingimustes.

Kuna õdedel on kehtiv kollektiivlepng olemas, siis arutas haiglate liit erinevate kutseliitudega asju eraldi laua taga. See on vajalik selleks, et juriidiliselt oleks kõik korrektne.

Pärast eilset haigekassa nõukogu koosolekut ütles sotsiaalminister Hanno Pevkur, et arstid, õed ja hooldajad saavad soovitud palgatõusu kahe aasta jooksul eeldusel, et streik lõpeb kohe.

Ministri eilse pakkumise järgi tõuseb hooldajate palk järgmisel aastal 13,7 protsenti, õdedel 9,7 ning arstidel 6,1 protsenti. Kahe aasta jooksul saadakse aga ministri eilse pakkumise kohaselt soovitud palgatõus ehk palk tõuseb vastavalt 23,3, 17,5 ja 11,7 protsenti.