Pärastlõunal maandus Ämari lennubaasis Ühendriikide transpordilennuk pardal kompaniisuurune õhudessantväelaste üksus, et osaleda koos Eesti kaitseväelastega õppustel ja tugevdada regiooni julgeolekut.

Saabunud 91. ratsaväerügemendi 1. pataljoni õhudessantväelaste kompanii on seni Eestis teeninud Ameerika Ühendriikide 173. õhudessantbrigaadi Saksamaal Grafenwöhris paiknev üksus.

Ämari lennuväljal tervitasid Eestisse saabunud õhudessantväelasi Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma ja 1. jalaväebrigaadi ülem kolonelleitnant Aron Kalmus.

Ligi kaks kuud Eestis teeninud 173. õhudessantbrigaadi kompaniiülem kapten Dwayne Steppe tunnustas Eesti kaitseväelasi. "Oleme tihti harjunud olema õpetajad, kuid siin tundsime end teisiti - eestlased on heas füüsilises vormis, täpsed ning oma tegutsemises väga professionaalsed," ütles Steppe. Kompaniiülem kinnitas, et tema sõdurid on Eestis palju õppinud.

"Meie üksus on harjunud tegutsema asustatud aladel ning lennuväljadel, kuid Kevadtormil toodi meid meie mugavustsoonist välja ning saadeti metsamaastikule," ütles Steppe, kelle sõnul on just seal ameeriklastel eestlastelt palju õppida. "Meie jaoks on uudne nii tegutsemine õhutoetuseta kui vajadus pidevalt end ja oma sõidukeid maskeerida," sõnas Steppe.

Saabunud üksus roteerub teiste USA üksustega, selline kohalolek jääb Eestisse praeguste plaanide kohaselt vähemalt aasta lõpuni.
173. õhudessantbrigaad asutati Esimese maailmasõja ajal ja on osalenud Teise maailmasõja lahingutes, Vietnami sõjas ning operatsioonidel Iraagis ja Afganistanis.