"Praegu Ukrainas toimuva taustal on mõned juba küsinud, kas see on ikka piisavalt vastutustundlik, kui praegusel äreval ajal Eestis valitsus astub tagasi. Olen ka sellest aspektist lähtunud oma otsuseid kaalunud ja leidnud, et just eelkõige lähtudes sellest, et meie riik on järjepidev ja meie valitsused on seda olnud, on just praegu õige aeg valitsuse vahetamiseks," ütles peaminister Ansip.

Peaminister rääkis ka riigikaitsest. "Meie pingutused peavad olema suuremad riigikaitses kui mõnedel vanematel riikidel. Eesti on usaldusväärne partner NATOs, me oleme riigi kaitsevõimet tugevdanud nii nende 2%, mis me kulutame, kui ka osalemisega ohtlikes missioonides, samas on meie riigi julgeolekut kindlasti suurendanud ka see, et Eesti on liitunud eurotsooniga, liitunud OECDga, Schengeni lepinguga. Kõik need praktiliselt vajalikud liitumised on suurendanud julgeolekut. Eesti energiajulgeolekut suurendab kindlasti ka rajatav gaasitoru Balticconnector.

Iseäranis Ukrainas toimunut silmas pidades peame nüüd praegu siin Eestis mõtlema sellele, kui oluline on ühele riigile efektiivselt toimiv keskvõim, kui oluline on järjepidevus," toonitas Ansip.


Ansip alustas kõnet aga endale omaselt Eesti e-valdkonna saavutuste esiletõstmisega. "Valdavalt 99.8% kõigist panga transaktsioonidest tehakse internetipanga vahendusel, keegi ei teagi, kes need 0.2% on, kes ikka veel kontoris käivad," märkis Ansip.

Ootuspäraselt jätkas peaminister riigi rahanduse teemal. "Riigi rahandus on heas korras, Euroopa Liidu liikmesriikide hulgas kõige paremini korras," sõnas peaminister. "Korras rahandusest saab kasu iga Eesti elanik. Euroliidus keskmisena maksti elaniku kohta 2012. aastal intressidena ära 900 eurot, Eestis maksti koguni 40 korda vähem."

"Kui mina jätkaksin peaministri ametis kuni järgmiste riigikogu valimisteni, siis sellist poolt või vastu hääletamise võimalust valijatel ju poleks, sest kuidas saab hääletada minu või valitsuse poolt, kui ma ei jätka, ja kuidas vastu, kui mul pole kavaski jätkata. Seega ma olen otsustanud viia ülehomme Vabariigi presidendile tagasiastumisavalduse. See on põhjalikult läbi kaalutletud otsus. Puudub igasugune väljaspoolt tulenev surve, aga ka erakonna seest tulev surve selleks, et vahetada erakonna esimeest või peaministrit.

Kuid ma olen asja põhjalikult kaalunud ja leidnud, et nii erakonnale kui ka Eestile on parem vahetada peaministrit aasta enne valimisi. Selline vahetus annab uuele peaministrile ja valitsusele võimaluse kas pälvida rahva poolehoid või mitte suuta seda saavutada."

Rääkides enda järeltulijast Siim Kallasest, ütles Ansip, et Kallas on vaieldamatult raskekaallane Eesti poliitikas, kõige laiema haardega Eesti poliitik ning tegutsenud pea kümme aastat Euroopa komisjoni asepresidendina.

"Pidades silmas ajaolu, et 2018. aastal seisab Eestil ees Euroopa Liidus, on sellel välispoliitilisel kaalukusel eriline tähendus. Eesistuja kuus kuud või ka nii mööda saata või mööda lasta, et keegi ei märkagi. Seda peaksin mina Eesti riigile väga suureks kaotuseks. Väga oluline tribüün meile, mida oskuslikult ära kasutades on võimalik meil riigi heaks väga palju teha. Mina ootan Siimult, et Eesti majanduslik ja poliitiline kaalukus kasvaks sel perioodil," leidis Ansip.

Peaminister lisas lõpetuseks, et on tänulik Eesti rahvale ja kõigile erakonnakaaslastele, kelle ühise pingutuse tõttu on Eesti areng viimase 9 aasta jooksul olnud väga kiire. "Oleme koos tulnud läbi rasketest aegadest ja kriisist," ütles Ansip.