Hetkel riigikogus lugemisel olev seadus on Aaviksoo hinnangul vajalik, et Eesti haridussüsteemi kaasajastada. Ministri sõnul looks uus seadus muu seas kindla keskkonna värsketele pedagoogidele, kel ei tule, ülikooli lõputunnistus käes, enam pead vaevata õpetajate madala miinimumpalga üle.

"See lahendab probleeme, mis Eestiüldhariduses on kuhjunud, lahendab neid otsustavalt selleks, etlahendada põhiküsimus – tõsta õpetajate palka, tagada neile kindlad töötingimused ja last but not least tagada kodulähedase põhikooli säilimine," ütles Aaviksoo tänasel riigikogu istungil.

Põhikooli- ja gümnaasiumiseadus on teeninud välja karmi kriitika just klassijuhatajatasu ära kaotamise ja õpetajate atesteerimise kõrvaldamise tõttu. Ministri hinnangul on õpetaja ametijärgud vaid 19. sajandi aunimetuste rudimendid, mis pedagoogi tööle tegelikku hinnangut ei anna ning selle tõttu eraldi tasustamist ei vaja.

Klassijuhatajale lisaraha maksmine peaks Aaviksoo sõnul jääma täielikult koolidirektori otsustada, mitte olema eraldi palgalepingus välja toodud.

"On vaja lihtsalt tulla välja sellest tükitööpõhisest mõtlemisest, arusaamisest, et iga üksikut õpetaja tööülesannet tuleb lisatasustada või eraldi töölepingus kokku leppida," ütles Aaviksoo täna Riigikogus.

Lisatasude kaotamisele vastukaaluks lubab minister, et järgmisel aastal tõuseb õpetajate miinimumpalk kindlasti rohkem kui keskmine palk

"Õpetajate palgad peavad olema sisuline prioriteet," ütles Aaviksoo riigikogu istungil.

Lisaks rahustas minister neid, kellele seaduse vastuvõtmine liigse kiirustamisena tundub: "Kui me tahame kuhugi kohale jõuda, siis tuleb pika sammuga astuma hakata." Aaviksoo sõnul oleks väga vaja, et seadus enne esimest septembrit jõustuks

"Uut õppeaastat tuleb alustada koolides selgusega selles, mis saab kevadel riigieksamite ja paljude muude asjadega," sõnas minister.

Täna võetakse põhikooli- ja gümnaasiumiseadus riigikogus teisele lugemisele. Muu seas loodetakse reguleerida õpetajate palgatingimusi, viia riigieksamite lävend 20 punktilt ühe punktini ning suurendada koolidirektori rolli haridusasutuste juhtimisel.