Reede, 8. mai

Neljapäeva õhtuni oli ilm eemaletõukav. Ühes kohas seisime positsioonivahetuse ajal mõned tunnid "ummikus". Meeleolu oli kehv seni, kuni õhtul toodi süüa. Väliköök tegi oma töö ära. Toiduks oli kartulipuder lihakonserviga. Lihakonserv on iga sõjaväetoidu koostisosaks. Enesetunne paranes. Ka ilm läks hiljem paremaks.

Alustasime ettevalmistusi laskmisteks. Seadsime suurtükid positsioonidele. Ilm muutus uuesti. Meie olime nagu siilid udus. Aga haubitsatega.

Täna oli äratus kell kuus. Seejärel ohutusinstruktaaž. Tuletati meelde oskuseid, kontrolliti positsioone, et kas oleme kõik õigesti teinud.

Umbes kella 11 paiku hakati tulistama. Kella 14ni tehti minu üksuses igast torust üks lask. Vaid kesksetest torudest tehti veel üks lask.

Võib jääda mulje, et midagi ei toimu, aga kui "avada kõrvad", oli kuulda, kuidas teised tulistavad. Tavaliselt lõppevad laskmised kulminatsiooniga, niinimetatud tulelöögiga. Siis lastakse kõigepealt kõik koos kogupauguga, seejärel neli mürsku omas tempos ja seejärel jälle kõik koos kogupauguga. Seda kõike tehakse ühe minuti sees.

Käivad kuulujutud, et selline harjutus tuleb. Siis tulistab kogu pataljon, see on 24 toru. See tuleb suurejooneline, sest üks mürsk kaalub 43 kilo ja saab kokku arvutata, kui palju rauda lõhkeainega õhku paisatakse.