Avaliku Sõna Nõukogu (ASN) asus seisukohale, et Saare artikli tekst on selgelt eristatav kui arvamus. Kõnealusele arvamusele ei saa rakendada Eesti ajakirjanduseetika koodeksi punkti, mis kohustab toimetust kontrollima kriitilise informatsiooni paikapidavust, sest vaidluse all ei ole kõnealuses arvamuses esile toodud faktid, vaid teksti stiil. Selles kontekstis nõustub ASN Delfi väitega, et pealkiri võtab kokku autori seisukoha.

ASN on seisukohal, et toimetus saab end käesoleval juhul distantseeruda arvamusavalduse sisust, kuid ta jääb siiski vastutavaks avaldatava vormi eest. Vormi hulka kuulub ka sõna “tibla” kasutus. ASNi hinnangul on sõnal “tibla” käesolevas kontekstis pigem poliitiline kui rahvusele viitav tähendus, mistõttu ei pea ASN selle sõna niisugust kasutamist tõsiseks hea tava rikkumiseks. Tegemist on pigem maitseküsimusega, mis ei kuulu ASNi pädevusse.

ASNi teatel peaksid toimetused olema siiski ettevaatlikud niisuguste sõnade kasutamisel, seda enam, et käesolev artiklis ei ole mõtte edastamiseks “tibla” kasutamine vältimatult vajalik, teatas ASN esimees Urmas Loit ETAle.

Samas leiab ASN, et vaatamata Delfi püüdele end rubriigi sisust distantseeruda, on ka rubriiki “Tulipunkt” lugejakirjade valimine ja paigutamine tegevus, millele laieneb toimetusvastutus ajakirjanduseetika koodeksi tähenduses. Vormiliselt ei ole võimalik rubriiki “Tulipunkt” eristada teistest Delfi toimetatavatest rubriikidest.

Integratsiooni sihtasutus esitas oktoobris ASNile kaebuse internetiportaali Delfi “Tulipunkti” rubriigis 25. septembril ilmunud Voldemar Saare artikli “Vene keel Tallinnast välja!” kohta, mis kritiseeris teravalt Tallinna integratsiooniteemalisi reklaampostreid.

Sihtasutuse kaebuse kohaselt ei ole Delfi toimetus kontrollinud arvamuse avaldaja usaldusväärsust, rubriigi “Tulipunkt” žanr ei ole selgelt määratletud, sõnakasutus on rahvustevahelist vaenu õhutav ning pealkiri on eksitav.

Delfi peatoimetaja Mart Pukk selgitas ASN-ile, et toimetus kontrollis, et tegu on Voldemar Saare isikliku arvamusega. Lugejakirjade eristamiseks Delfi poolt toimetatud rubriikidest avas Delfi alamkategooria “Tulipunkt”, milles avaldatakse lugejakirju muutmata kujul.

Muu hulgas on rubriigi tutvustuseks võrgus öeldud, et selles saab lugeja avaldada oma mõtteid “muutmata kujul ja mille sisu eest toimetus endale vastutust ei võta”. Puki selgitusel ei ole tegemist uudisega, vaid arvamusega probleemi kohta, mida autor peab oluliseks.