"Vähemalt aasta küpsenud pildimõte sai lõpuks teoks. Ehk pildistada president Toomas Hendrik Ilvese päeva siis, kui on see kõige olulisem päev - 2011. aasta 29. augustil.

Kell 10.30 olin Kadrioru lossis, kus ootasime presidendi saabumist.
Joon kohvi pressiboss Sildami kabineti ukse taga ja vaatan pilve tõmbuvat taevast. Esimesed vihmapiisad tabavad aknaid.

Meeleolu on pidulik ja väike segadus valitseb hinges samuti. Mida, kuidas ja mismoodi sujub tänane päev, teab vaid keegi teine kusagil, mitte aga mina.

Lähme, president jõuab kohe hoovi, tuleb teisest toast Piret Pert. Lippan hoovi ja seisan vihmapiiskade eest varju puu alla. Roheline raudvärav avaneb vaikselt ja sealt tuhiseb sisse presidendi Audi.

Uks avaneb ja õuekruusal astub presidendi king. "Ohoo, lips ees." tervitab heatujuline president Ilves mind. "Jah, pidulik hetk ikkagi ju," tõden omalt poolt vastu.

Pärast mõningat ootamist Pireti kabinetis astub samast uksest sisse ka härra president ise.

Kohvikruus käes potsatab riigi esimene mees tugitooli. Vestleb veidi oma nõunikega ja siis on aeg kikilips ette siduda. Teeb seda mees aga vilunult, ilma peeglita. Aega läheb umbes pool minutit, või natuke rohkem.

On aeg. Siirdume Toompea suunas. Vihmapiisad podisevad vaikselt käsundusohvitseri auto esiklaasile, mille taga võib näha vilkurite sähvides Toompeale vuravat limusiini.

President teeb aega parajaks Ene Ergma kabinetis, kui kõlab riigikogu istungile kutsuv kell. Liigume ka meiegi.

Võtan koha sisse saali taganurgas ja saan jäädvustatud hetke, kui Indrek Tarand kogemata/tahtlikult presidendiloožis segadust tekitab. Asi laheneb sujuvalt.

Veidi enne kolmveerand kahte lahkub president Toompealt. Sõidame Kadriorgu, kus personal on kogunenud ekraanide juurde ülekannet vaatama.

Meiega liitub ka president. Aeg lendab ja on taas aeg tagasi Toompeale minna. Veidi enne kolme hakkavad seni ilma vilkuriteta liikunud saatemasinatel vilkuma tuled. Selge, president on valitud, otsustan endamisi.

Nii ongi, Toompea uksel õnnitlevad presidenti esimestena tema pressijuht Toomas Sildam, kantselei ülem Raie ja veel mõned nõunikud. Varjamatult head tuju peegeldav president liigub edasi istungite saali, kus häältelugemiskomisjon töö lõpetab.

Press, sähvivad välklambid - kõik see jääb veerand tunniga selja taha ja olemegi taas Kadrioru lossi hoovis.

Ootame presidenti. Tema meeskond on ennast hoovi ülesse rivistanud, avatakse šampanjapudeleid. Värav avaneb ja president väljub varsti autost. Talle ulatatakse lillekimp ja pokaal. Rõõmus, uueks ametiajaks valitud president tänab kõnes oma meeskonda ja lööb igaühega klaase kokku.

Edasi liigume taas tagasi Toompeale, kus toimumas väike vastuvõtt, taasvalitud presidendi auks. Ilves lööb rahvaga klaase kokku, ajab rõõmsalt juttu.

Pärast poolt tundi oleme kell 16.20 taas autodes ja siirdume tagasi Kadriorgu. Seal võtab president vastu õnnitlusi ja räägib telefonis teda õnnitlevate Läti ja Leedu presidentidega.

Kell 17.10 oleme juba jõudnud ETV majja, kus "Aktuaalse kaamera" jaoks salvestatakse lõik. Tagasi Kadriorus kell 17.45 ja nii lõpebki mu päev. "