Kuigi täna keskpäeval oli Husbys igati rahulik, siis õhtuks kardavad kohalikud, et rahutused vöivad jätkuda.

Rahutustest haaratud äärelinna lapsed oma tulnud oma pensionäridest vanemaid vaatama, et veenduda, et nendega on köik korras."Ma parkisin oma auto eemale ja hoiame ka öösel silma sündmustel peal," kirjeldas 36-aastane pereema Delfile. Täna jalutas ta koos oma sõbrannadega Husby keskuses ning oli sügavalt pettunud juhtunud vägivallast.

25-aastane Karla jalutab koos oma pensionärist emaga sillal ning nad vaatavad koduteel samuti põlenud autosid ja raputavaid päid. 

"See on kohutav, inimesed on kõik hirmul, inimesed tahavad siit ära kolida. See kõik on väga kurb, sest ma olen ise siin sündinud ja kasvanud ning see oli väga armas kant. Tõsi, see ei ole kunagi olnud kõige parem regioon linnas, muidugi, aga siin oli turvaline ja kena. Meil oli siin kõik olemas ja kui mina olin laps, oli siin väga meeldiv."

Põlenud autod seisavad teeservas ning öistest märatsemisest annavad tunnistust veel ka kohaliku söögikoha lõhutud aknad, ka sai kannatada raamatukogu, mille uks oli kiviga sisse loobitud.

Husby asukad tunnevad, et pole riigile olulised

"Kõik sai alguse eelmisel nädalal, kui politsei tulistas üht vana meest, kes oli veidi hull ja käis noaga ringi. See oli haige inimene, kes oleks tulnud ravile viia. Politsei tungis talle korterisse ning tulistas ta surnuks," võtab kohalik keskealine mees kokku olukorra, miks on vandaalitsenud noored vihased just Rootsi politsei kui võimuesindajate peale.

"See inimene vajas ravi. Nüüd on tunne, et kedagi ei huvita, kes need inimesed siin elavad ja mis on nende mured. Politsei tuleb ja tulistab inimest."

Küsin viimaks meestelt ka selle küsimuse ära, mida kõik tunnevad, aga keegi ei julge hästi välja öelda: kas te tunnete, et kui see sama asi oleks juhtunud Stockholmi kesklinnas ning ebastabiilselt käitunud meesterahvas oleks olnud põline rootslane, ei oleks politsei kohe tulistanud?

"Jah, ma arvan, et nii tunnevad paljud Husbys. Ning noored töötud ei oska oma vihaga muud peale hakata, kui on asunud märatsema."

Loe pikemalt homsest Eesti Päevalehest!