Ürituse alguseks ehk kella 18-ks oli Tõnismäele, kus aastad tagasi seisis pronkssõdur, kogunenud umbes kümmekond inimest. Sarnaselt täna toimunud vähese osavõtuhuviga venemeelsete miitingutele olid ka Tõnismäel kohal sisuliselt ühed ja samad inimesed. 

Ilmselt otse Kaarli puiesteel toimunud kremlimeelselt miitingult saabusid Tõnismäele ka seitse aastat tagasi toimunud sündmuste organiseerijateks peetud Dimitri Klenski ja Juri Žuravljov.

Meenutusüritusest osavõtjatel oli kaasas hulk nelke ja küünlaid, mis Tõnismäele pronkssõduri vanale asukohale asetati.

Pärast Tõnismäel käiku siirdusid miitinglased edasi Tatari tänavale, kus suri pronksiöö paiku pussitamise tagajärjel Venemaa kodanik Dmitri Ganin. Pronksiööd mälestanutega astusid sõnasõtta lähedalasuvast pubist välja tulnud inimesed, kuid olukord sellega vaid piirduski.

Täna, 26. aprilli möödub seitse aastat sellest, kui Tallinnas Tõnismäel pronkssõduri monumendi juures aset leidnud meeleavaldus muutus mitmepäevaseks rahutuseks. Nimelt hakati 2007. aasta 26. aprillil Tõnismäel pronkssõduri juures tegema ettevalmistusi säilmete arheoloogiliste väljakaevamiseks ja identifitseerimiseks, mis pidi algama 27. aprillil kell 10.

26. aprilli õhtul ja ööl vastu 27. aprilli vandaalitses ja rüüstas aga ligi 1500 inimest Tallinna kesklinnas organiseeritult kauplusi, kioskeid, toitlustus- ja meelelahutuskohti, et protestida pronkssõduri juures olevate säilmete teisaldamise vastu koos monumendiga sõjaväekalmistule.

Hiljem pronksiöö korraldajate üle peetud kohtuprotsessil selgus, et aktsiooni oli hakatud ette valmistama vähemalt aasta varem ning toetust saadi Vene riigiduuma mõnedelt liikmetelt, kavas oli jõulise aktsiooni läbiviimine ja selle näitamine rahvusvahelistes teleuudistes.

Aprillirahutuste käigus sai surma üks inimene. Venemaa kodanik Dmitri Ganin ja tema sõber Oleg sattusid rünnaku alla 2007. aasta ööl vastu 27. aprilli Tatari tänaval. Ganin sai rünnakus noahaava, millesse ta suri. Uurimine Ganini tapjat ei tuvastanud. Venemaa on Ganini surma kasutanud propagandasõjas Eesti vastu.