"Valitsus tegi justiitsministeeriumile ülesandeks esitada järgmisel nädalal riigikogule õiguslik hinnang, mida võiks kaasa tuua juba jõustunud kooseluseaduse tühistamine, mis on mõlema esitatud seaduse eelnõu üks punkt. Teatud inimgruppidele uute õiguste andmine ja ära võtmine on juriidilises ja sisulises mõttes erinevas asjad," kommenteeris tänasel valitsuse pressikonverentsil peaministri kohustusi täitnud tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski.

Kui peaks tekkima olukord, et juba jõustunud kooseluseaduse tühistatakse, tooks see palju segadust kaasa ka nendele, kes on uue seaduse järgi end juba koosellu registreerinud.

Justiitsminister Urmas Reinsalu ütles, et kooseluseaduse registreerimise vastu on mõned paarid huvi tundnud. Ossinovski lisas, et kooseluseadus puudutab ligi 10 000 inimest, nii sama- kui erisoolisi. Arvestades, et riigikogu ei ole kooseluseaduse rakendusakte vastu võtnud, pole ka kooseluseadust võimalik korrektselt rakendada. Seega on vaja parlamendil vastu võetud rakendustekst juurde teha ja tagada kõikide inimeste võrdsed õigused.

Kooseluseaduse tühistamist võrdleb Ossinovski naistelt valimisõiguse ära võtmisega.

12 riigikogu liikme poolt 2015. aasta 23. novembril algatatud kooseluseaduse kehtetuks tunnistamise seaduse eelnõuga (149 SE) soovitakse tunnistada kooseluseadus kehtetuks, seisab valitsuse kodulehel.

10 Riigikogu liikme poolt 2015. aasta 24. novembril algatatud paarkonna seaduse eelnõu (151 SE) annab võimaluse kahel samast soost täiskasvanud inimesel sõlmida paarkonna leping. Seletuskirja kohaselt on eelnõu mõeldud vastukaaluks kooseluseadusele ning kooseluseaduse rakendamise seaduse eelnõule. Eelnõu kohaselt tunnistatakse kehtetuks kooseluseadus.

Justiitsministeerium teeb ettepaneku loobuda eelnõu kohta arvamuse andmisest põhjusel, et Vabariigi Valitsus ei kujundanud seisukohta kooseluseaduse rakendamise seaduse eelnõu (eelnõu 114 SE) suhtes.