Riigi Kinnisvara AS-i kommunikatsioonijuht Madis Idnurm sõnas, et möödunud aastal teostatud ülevaatuse käigus selgus, et samba graniitplaatidega kaetud tagasein ja selle valgustus vajab rekonstrueerimist ning seejärel alustati projekteerimistöödega.

Käesoleva aasta kevadel korraldati ehitaja leidmiseks riigihange, mille tulemusena sõlmiti leping ehitusfirmaga Riito Ehituse AS. Ehitaja alustas juba eelmisel nädalal vanade plaatide eemaldamisega. "Tööd teostatakse kahes etapis – tagaseina plaatimistööd teostatakse juulis-augustis ja tagaseina valgustuse väljavahetamine septembris-oktoobris," rääkis Idnurm Delfile.

"Vabadussõja võidusamba tagaseina plaatimistööd ja valgustite vahetus läheb maksma 78 920 eurot, summale lisandub käibemaks," ütles Idnurm.

Eile kell 14.25 polnud ehitustööd suurt hoogu üles saanud ning Vabadussamba ümbruses lendas vaid mõni üksik toiduotsingul tuvi.

Vabadussõja võidusamba remonttööd pole veel hoogu sisse saanud

Viimati korrastati Vabadussõja võidusamba jalami graniitplaatidega kaetud serva 2014. aastal, kuid kahetsusväärsel kombel on samba jalami serv tänaseks päevaks trikiratturite, rulluisutajate ning rulasõitjate poolt uuesti ära lõhutud ning vajab taas parandamist.

Vabadussõja võidusammast on saatnud probleemid juba enne selle rajamist 2008. aastal. Klaassamba puuduste peamine põhjus oli kiirustamine, mida omakorda tingis poliitiline surve. Liiga kiiresti ja ilma sisulise konkursita valiti ka samba projekteerija ja ehitaja. Kokkuvõttes samba valmimine hilines, läks väljakuulutatust kallimaks ning seda saatsid pidevad tehnilised probleemid, on riigikontroll oma auditis tõdenud.