Riigikogu esimees Eiki Nestor meenutas pidulikul riigilipu heiskamise tseremoonial Pika Hermanni torni jalamil, et 25 aastat tagasi ärgati hommikul murega südameis, aga ka ootusega, kas suudame lahti saada ikkest ja olla jälle vabad inimesed iseseisvas Eestis.

„Nii palju lootust ja muret korraga polnud paljud meist kunagi tundnud,“ ütles Nestor. „Päeva lõpuks tundsime end juba võitjatena, sest Ülemnõukogu võttis kell 23.02 vastu otsuse Eesti riiklikust iseseisvusest.“

Õnnistussõnad lausus Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma. Ta ütles, et väike rahvas on nii suur, kui suur on tema usk oma tulevikku. Viilma sõnul lehvib Eesti lipp täna Pika Hermanni tornis mitte ainult taastatud iseseisvuse sümbolina, vaid ka vabaduse kestvuse ning taevase õnnistuse märgina nii praegustele kui tulevastele põlvedele.

20. Augusti Klubi esimees Ants Veetõusme juhtis oma kõnes tähelepanu, et lipp on olnud eestlastele alati püha ese, millesse suhtutakse austuse ja armastusega. „Meie sinimustvalge on midagi erilist, sest nii lipule endale kui iga tema värvile on olemas seletus, mida paljud põlvkonnad on edasi kandnud,“ ütles Veetõusme.

Kuberneri aias toimunud tseremoonial osalesid Eesti Lipu Selts, Eesti Meestelaulu Seltsi Tallinna meeskoorid, kaitseliidu Tallinna maleva orkester, kaitseliidu liputoimkonnad, skaudid, gaidid, üliõpilasorganisatsioonid, seltsid ja ühingud oma lippudega. Koore ja orkestrit juhatasid Kalev Kütaru, Jüri Rent ja Ants Üleoja.

Pärast lipuheiskamist pakuti sünnipäevatorti neile 25-aastastele noortele, kes sündisid 20. augustil 1991. Lilled andis üle ja õnnitlussõnad lausus riigikogu esimees Eiki Nestor.

Pika Hermanni torn on kõigile huvilistele avatud täna 10-14-ni.

Kell 12 toimub XIII riigikogu ja 20. Augusti Klubi pidulik ühisistung. Klubi asutasid Eesti Vabariigi Ülemnõukogu liikmed, kes hääletasid Eesti iseseisvuse taastamise poolt 20. augustil 1991.

Kell 15 on Toompea lossi platsil tasuta kontsert, kus esinevad Ivo Linna, Maarja-Liis Ilus, Tanel Padar, Jüri Pootsmann, The Ilves Sisters, Singer Vinger, E STuudio noortekoor, Üllar Saaremäe, Justs Lätist ja Michael Monroe Soomest.

President Toomas Hendrik Ilves korraldab õhtul kell 18 roosiaias vastuvõtu kultuuri- ja ühiskonnaeluga seotud inimestele.