„Selle aktusega siin tunnustab Eesti Vabariik teid, kes te olete igaüks teinud oma suurt tööd ja teinud selle töö väga hästi ja edukalt,“ ütles Taavi Rõivas oma tervituskõnes keeleauhinna ja preemiate üleandmise tseremoonial Tartu Ülikoolis.

„Aastapreemiatega tunnustab riik neid meie seast, kes läinud aastal on oma erialal silma paistnud, olgu teaduslike tulemustega või sportlike saavutustega. Suur tänu! Ning elutööpreemiatega kummardab Eesti teie ees, lugupeetuimad laureaadid. Suur tunnustus teile!“

Keeleauhinna ning preemiate laureaadid määras Vabariigi Valitsus 12. veebruari istungil.

Wiedemanni keeleauhinna sai Leelo Tungal aastakümneid kestnud oskusliku sõnaseadmise eest rohketes algupärastes ja tõlkelistes luule- ja proosateostes, õpetajatöö ning eesti keele õpperaamatute eest, Hea Lapse toimetamise, laulupeoidentiteedi kujundamise ja „seltsimees lapse“ meenutuste eest. Auhinna suurus on 32 000 eurot.

40 tuhande euro suurused teaduspreemiad pikaajalise tulemusliku teadus- ja arendustöö eest määrati Jüri Engelbrechtile ja Anto Raukasele. Eelmise nelja aasta jooksul valminud ja avaldatud parimate teadustööde eest anti ka kaheksa 20 tuhande euro suurust riigi teaduspreemiat.

Riiklikud kultuuri elutööpreemiad määrati sel aastal Ene Mihkelsonile, Kalju Komissarovile ja Raul Meelele. Kultuuri elutööpreemia määratakse pikaajalise väljapaistva loomingulise tegevuse eest ning selle väärtus on 64 000 eurot. Kultuuri aastapreemia määrati möödunud aastal avalikkuseni jõudnud väljapaistvate loominguliste saavutuste eest ning ühe preemia väärtus on 9600 eurot. Igal aastal antakse välja viis kultuuri aastapreemiat.

Spordi elutööpreemia laureaadid on Enn Tasalain ja Jaak Uudmäe. Preemia elutöö eest määratakse isikule, kelle aastatepikkune panus Eesti sporti on pälvinud avalikkuse kõrge hinnangu ja kelle kogu elutöö on olnud eeskujuks noorele põlvkonnale. Elutööpreemia suurus on 40 000 eurot. Aastapreemiate saajaid oli kuus. Aastapreemia määramisel arvestatakse möödunud kalendriaasta jooksul saavutatud sportlikke tulemusi, edukat treeneritööd, tulemuslikkust sporditöö korraldamisel, panust spordi propageerimisse, spordipedagoogikasse või sporditeadusse. Aastapreemia suurus on 9600 eurot.