Sel nädalal alanud hävitustööd nukralt jälginud kohalik ütles Delfile, et kolmapäeval tehti sealsamas tänava ääres kehvamad alleepuud saepuruks. "Arvasin, et tegu on nn sanitaarraiega, aga neljapäeval hakati ka eluterveid puid maha võtma," rääkis õnnetu Sõle tänava elanik.

"Väga kurb oli vaadata. Mõtlesin küll, et äkki istutavad uued asemele, aga siiski – miks maha saagida lehtes noored puud?" imestas kohalik, kelle sõnul pandi ka sellised puud otse hakkimismasinasse. "Kurb oli vaadata. Seda enam, et Tallinn on nn Euroopa puu-pealinn 2015."

Põhja-Tallinna avalike suhete nõunik Raivo Lott ütles Delfile, et puud hakkasid ära kuivama ja seepärast vahetatakse need välja, seda ilmselt juba sel sügisel. Varem kasvasid Sõle tänava ääres vanad saarvahtrad, mille asemele sangleppasid istutades vahetati välja ka kasvupinnas.

Uus pinnas probleeme aga vältida ei aidanud. "Puud olid rohkem kui kaks aastat maas ja alates juulist hakkasid järjest ära kuivama," rääkis Delfile Tallinna keskkonnaameti haljastuse osakonna peaspetsialist Merike Salu, kelle sõnul on probleem tõenäoliselt juurestikus. Puude uurimiseks on ära viidud paar kändu ja võetud ka analüüse.

Sanglepad osteti Soomes asuvast puukoolist ja probleem tuli arvatavasti sealt kaasa, mistõttu antakse Salu kinnitusel tagasisidet ka koolile, kust puud pärit on.

Välja tuleb nüüd kaevata kõik 78 sangleppa, sest allees peavad olema ühesugused puud ja nii ei saa ka elujõulisi puid alles jätta. Kuivanud puud hävitatakse, poolenisti kuivanud puud viiakse toibuma ja puud, millel on kõige rohkem elu sees, istutatakse Astangu kergliiklustee äärde. Salu sõnul on kõik puud juba eemaldatud ja elujõulisemad koos juurte ja nende ümber oleva mullapalliga välja kaevatud. Elujõuliste puude eest hoolitsetakse seni, kuni algavad istutused Astangu kergliiklustee ääres.

Hoolitsemiseks pakiti välja kaevatud puude juured koos mullapalliga kanga sisse. "Aga üllatusi võib veel tulla. Haljastaja ütles, et toetas täiesti rohelise puu peale, mis oli ettenähtud Astangule viimiseks, ja puu murdus juurekaelalt ära. Probleemid algavad juurekaela kohalt. Kuna juur ei ole väga palju arenenud, pigem isegi taandarenenud, siis on kogu probleem juurestikus," sedastas Salu.

Samu puid, sangleppasid Pyramidalis Sakari, enam Sõle tänava äärde ei istutata, sest neid saaks puukoolist taas alles viie aasta pärast, kuna nende paljundamine on ebaõnnestunud. "Pyramidalis'eid on, aga nendel on nii palju laiem võra, et need sinna kitsasse asukohta ei sobi."

Nüüd on plaanis kuivanud sangleppade asemele istutada kitsa püramiidse võraga harilikud haavad Erecta. "Suured puud tulevad, ma olen neid fotode pealt näinud, esmaspäeval minnakse neid kohapeale üle vaatama. Päritolumaa on Eesti, see on meie jaoks hästi oluline, et tulevad kodumaised puud," rääkis Salu ja lisas, et puud tuuakse Sõle tänavale Lõuna-Eestist Räpina kandist. Selleks, et haavad sangleppade tõbe külge ei saaks, vahetatakse istutuskohas kasvumuld välja.

Veel pole teada, millal uued puud Sõle tänava äärde istutatakse. "Mul on praegu viimane kooskõlastus tegemata ja selle taga haljastustööd seisavad. Haljastajad teevad ettevalmistustöid, mida annab enne kooskõlastusi teha," lisas Salu.

Kolme aasta eest istutatud allee asukoht: