Eilsel maadevahetuse teemalisel õhtul võtsid sõna maadevahetuse protsessis endist põllumajandusministrit ja riigikogulast Ester Tuiksood kaitsnud advokaadibüroo Laus ja Partnerid vandeadvokaat Viktor Särgava, eksminister Tuiksoo ise, teadlaseks tituleeritud endine rahvaliitlane Arvo Sirendi ja Maalehe ajakirjanik, Tallinna TV jutusaate Vaba Mõtte Klubi saatejuht Peeter Ernits.

Teema oli atraktiivne, aga kohal viibinud ajakirjaniku sõnul loengu pealkirjale sisuliselt ei vastatud.

Ester Tuiksoo kõneles küll põgusalt emotsionaalsetest kannatustest ja üleelamistest, kuid rõhutas samas, et võitleb hingusele läinud Rahvaliidu ideede eest Keskerakonna ridades edasi.

Tuiksoo väitis ühtlasi, et õigusemõistjate ridades on apoliitilisi inimesi. Samas ei nimetatanud ta ühtki nime.

Vandeadvokaat Viktor Särgava rääkis juristile omasel sõnu valival moel maadevahetuse kohtuprotsessist ja prokuratuuri soovil toimunud ebaseaduslikest pealtkuulamistest.

Särgava rääkis ka sellest, et kohtupidamise käigus jäi prokuratuuri kogutud üle 40 000 kohtutoimiku tõendileheküljest järele kõigest 500 kohtuniku tähelepanu pälvinu.

Nelja esinejat oli kuulama tulnud väga prominentne seltskond. Kohale olid tulnud kespartei tippliikmed Edgar Savisaar, Priit Toobal, Mihhail Kõlvart, Arvo Sarapuu ja Kalle Klandorf.

Keskerakondlase ja Savisaare usaldusisiku Siret Kotka juhitav MTÜ kutsus ajalehe "Pealinn" vahel oleva flaieriga kodanikke kuulama loenguid teemadel "Maadevahetus: kuidas likvideeritakse vastaseid", "Parteide rahastamine: õige ja vale raha Eesti poliitikas", "Kaitsepolitsei: Põdra maja saladused", "Opositsioon: Eesti ja Vene võrdlus", "E-valimised: ausalt pole võimalik" ning "Meedia: kes manipuleerib manipuleerijatega."

Linnapea Edgar Savisaare üks usaldusisikuid Siret Kotka on alates 2004. aastast olnud Keskerakonna liige. Ta on töötanud Edgar Savisaare referendina, kui viimane oli majandusminister. Samuti kandideeris Kotka 2011. aasta riigikogu valimistel Lääne-Viru maakonnas, kuid valituks ta ei osutunud.

1. juulist 2008. töötab Kotka aga Tallinna abilinnapea Taavi Aasa nõunikuna ning praegu on ta ka Tallinna autobussikoondise nõukogu liige.