Taavi Rõivas tõi oma kõnes esile uue valitsuse tegevuse tähtsamad suunad. Valitsusprogrammis on sõnastatud Eesti suured väljakutsed, mille elluviimisest lähtuvad kõik valitsuse tegevused.

Rõivase sõnul on kõige tähtsam suurtest väljakutsetest, et Eesti jääks püsima. "Kolme partneri ühtne valitsusliit arendab edasi demograafiliselt toimivat perepoliitikat, tõstes esimese ja teise lapse toetuse 60 euroni, alates kolmandat lapsest jätkame 100-eurose igakuise toetuse maksmist ning lisaks maksame igale kolme ja enamat last kasvatavale perekonnale 200 eurot lasterikka pere toetust. Me kindlustame igale noorele võimaluse osaleda spordi- ja huvitegevuses, luues selleks riikliku tervikliku sihtotstarbelise huvitegevuse toetussüsteemi," loetles Rõivas.

Rõivas andis uuele koalitsioonile nimeks visadusliit. "Me leppisime kokku suurtes väljakutsetes, eesmärkides ja viisides, kuidas Eestit edasi viia. Just nimelt kolme partneri sihikindluse, püsivuse ja vankumatuse tõttu ma annaksin traditsioone järgides riigikogu ees nime loodavale valitsusliidule. See on visadusliit. Just nii – sihikindlalt, vankumatult ja visalt – oleme me valmis ühiselt minema, et leppesse kirjapandu ka ellu viia," ütles Rõivas.

Riigikogu andis tänase täiskogu istungi lõpphääletusel Taavi Rõivasele volitused valitsuse moodustamiseks. Volituste andmise poolt hääletas 58 ja vastu 40 riigikogu saadikut, kaks saadikut ei hääletanud ja puudus üks.

Enne lõpphääletust said saadikud peaministrikandidaadile küsimusi esitada. Rõivas vastas küsimustele umbes kaks tundi. Lõpphääletuseni jõuti kell 16.38.

Esimese küsimuse esitas Jevgeni Ossinovski (SDE), kes küsis peaministrikandidaat Taavi Rõivaselt, kas Rõivas usub majandus- ja taristuministri kandidaati Kristen Michalit, kes silvergate'i tulemusel justiitsministri kohalt taandus.

"Usun kõiki nii praeguse ametist lahkuva kui ka tulevase valitsuse liikmeid, olen valmis neid kaitsma avalike ja mitteavalike rünnakute eest," vastas Rõivas. "Rünnakud on mõnikord alatud, mõnikord isiklikud, kavatsen valitsuse liikmeid kaitsta, nagu olen teinud oma parima äranägemise järgi ka senise valitsuse puhul."

Vabaerakonna liige Monika Haukanõmm küsis, kas uuel valitsusel on lisaks analüüsimisele plaanis tõsta järgneva nelja aasta jooksul puuetega inimeste toetusi, eriti lastel.

"Jah, meil on plaanis oluliselt tõsta sügava puudega laste vanematele makstavat hooldajatoetust. Me räägime siin mitmekordsest tõusust," sõnas Rõivas. "Ma ei saa lubada, et me tõstame absoluutselt kõigil ja kõiki toetusi, aga sügava puudega laste vanemate teema oli meil eraldi laual ja me otsustasime selle väga olulise tõusu."

EKRE skandaalne noorpoliitik Jaak Madison küsis Rõivaselt, millised saavad olema meetmed väljarände peatamiseks ja kaasmaalaste naasmiseks välismaalt. Taa Rõivas vastas, et seda teemat loomulikult arutati ka valitsusliidu läbirääkimistel ning räägiti ka sellest, kuidas inimesed liiguvad maalt linna.

"See, mis lahendaks väljarände negatiivsema poole, et minnakse Eestist ära, sest muidu ei tulda toime, seda adresseeris valitsuse leping tõsiselt, kaupade, teenuste kaudu, teine pool on see, millele kätt ette panna ei tahakski. Inimesed lähevad end täiendama või jahtima unistusi, et teha mingis valdkonnas midagi maailma parimalt. Tean inimesi, kes tahtsid nõukogude ajal minna unistusi täitma ja ei saanud, sellele pole poliitikutel kätt ette panna põhjust. Välismaal õppimine on minu silmis ühemõtteliselt positiivne. Seda teemat on kompleksemalt käsitletud," lausus Rõivas.

Mart Helme (EKRE) küsis, kas immigrantide saabumist peaks hakkama reguleerima ja neid laiali jagama mööda Euroopa riike, kus surve väiksem. Kas ametisse astuv valitsus kavatseb selle vetostada ja keelduda immigrantida massilisest sisserännust, kui see teema peaks kerkima. "Adresseerisime seda teemat muuhulgas läbi selle, et toetame nii sisse- kui väljarände registri loomist. Me ei ole Eestis seni olnud seda meelt, et peaks kehtestama kvoodid, et iga riik peab immigrante vastu võtma. Ei ole põhjust eeldada, et me Eesti senist poliitikat peaks kuidagi muutma."

Viimasena sai sai riigikogulastest sõna Jaak Aaviksoo (IRL), kes küsis, millest tuleb Taavi Rõivase hea tuju ja enesekindlus. See küsimus pani Rõivase mõtlema ning siis ta vastas: "Aitäh selle tänase päeva kindlalt kõige raskema küsimuse eest! Aga võib-olla on vastus tegelikult lihtsam, kui esialgu paistab. Võib-olla on mul lõpuks ometi lootust, et sellel nädalavahetusel ma näen ka oma 6-aastast tütart."