„Leiame, et sotsiaaldemokraatide koostööettepanek on igati vastutustundlik ja riigimehelik ning me võtame selle vastu. See muudab tõenäolisemaks võimaluse president Riigikogus ära valida, mis ongi Reformierakonna eesmärk,“ ütles Rõivas.

„Kindlasti ei ole Reformierakond presidendivalimiste nimel nõus toimivat valitsust lõhkuma,“ toonitas Rõivas.

Nimelt otsustas sotsiaaldemokraatlik erakond eile õhtul, et presidendivalimistel toetatakse riigikogu esimeses voorus Eiki Nestorit ning teises voorus Reformierakonna kandidaati Siim Kallast.

Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees Andres Anvelt ütles eile Delfile, et erakond toetab riigikogus toimuvate presidendivalimiste esimeses voorus oma kandidaati Eiki Nestorit. Ühtlasi kutsutakse reformierakondlasi koostööle koonduma Nestori selja taha.

Kui president ühes voorus ära ei valita, siis teises voorus toetavad sotsid Reformierakonna kandidaati Siim Kallast, ütles Anvelt.

Anvelt lisas, et tema hinnangul ongi ainult Nestoril ja Kallasel potentsiaali saada valituks riigikogus.

Reformierakonna esimehe, peaminister Taavi Rõivase sõnul näitab sotsiaaldemokraatide ettepanek toetada parlamendis presidendivalimistel erinevates voorudes vastastikku kandidaate riigimehelikkust ja tahet president riigikogus ära valida.

„Sotsiaaldemokraatide koostööettepanek räägib heast tahtest ja vastutustundest ning on oluline samm lähemale sellele, et Eesti Vabariigi president saaks riigikogus valitud. See on olnud Reformierakonna soov algusest peale,“ ütles Rõivas.

Reformierakonnal ja sotsiaaldemokraatidel on riigikogus kokku 45 saadikut, presidendi valimiseks on vajalik 68 parlamendisaadiku toetus.