Saja aasta tagusest Eestimaa ühendamisest ajendatuna matkavad ligikaudu 3000 eestimaalast täna mööda kunagise kubermangupiiri erinevaid lõike Peipsi ranna ja Läänemere kalda vahel, tähistades sellega Eesti Vabariigi 100. aastapäeva pidustuste algust.

Lisaks profimatkajatele kulgeb üle 2500 rahvamatkaja lihtsamini läbitavaid radu pidi. Kokku on erinevaid matkamarsruute 18. Üks nendest, mis jõuab otsapidi Kurgjale, on niinimetatud Sakala tee, mida mööda Carl Robert Jakobson Viljandis oma ajalehte toimetamas käis. Selle 12 kilomeetri pikkuse raja läbib koos matkajatega ka president Kersti Kaljulaid.

Kurgjal peab president Kersti Kaljulaid ka pidukõne ning esinevad Ivo Linna, Ott Lepland ja Lenna Kuurmaa, kes esitavad XII noortepeo repertuaari. Tegemist on XII noorte laulu- ja tantsupeo “Mina jään” tervitusega EV100 alguse puhul, kus osaleb üle 300 laulja ja tantsija.

Kell 19.45 süütavad Kurgjal seal esinenud laulu- ja tantsupeolised ning XII noortepeo kunstilised toimkonnad oma XII noorte laulu- ja tantsupeo tule.