„Me oleme näinud, et vabadus tuleb ehitada, seda ei anta,“ kinnitas Eesti riigipea oma kõnes „25 aastat hiljem: vaimse geograafia muutused Euroopas“.

25 aastat pärast Berliini müüri langemist ja kommunistide ainuvõimu murdnud valimisi Poolas on selge, et demokraatia valik ei ole olnud kommunistlikust süsteemist vabanenud riikidele automaatne ega iseenesestmõistetav, ütles Ilves.

„Režiimi vahetus võib olla kiire ja kergem osa võrreldes järgnevaga. Kõik muu vaba ühiskonna loomiseks – demokraatlikud institutsioonid, õigusriik, kodanikuühiskond, põhiõigused ja –vabadused, majanduskasv, madal korruptsioon – võtab palju aastaid ning nõuab palju poliitilist tahet ja ka poliitilist kapitali,“ kõneles Ilves, õhutades ka Euroopa Liidu lähinaabreid julgetele ning tarvilikele sammudele demokraatia, õigusriigi ja vaba majanduse edendamisel.

„Kui nimetada riik, millest Ukraina peaks eeskuju võtma, siis on see eelkõige Poola,“ lisas ta.

President viitas Poola kunagise teisitimõtleja Adam Michniki ütlusele, et akvaariumist on lihtsam kalasuppi teha kui supist taas akvaariumit saada: „Kuid Eesti ja Poola on sellega hakkama saanud – ehitanud totalitarismi varemetelt üles toimiva demokraatia.“