Eelmisel nädalal esitas Euroopa Komisjon Euroopa Liidu 2021.-2027. aasta eelarvekava ettepaneku, kus soovib lisarahastust digiüleminekule, noortele, teadusele ja innovatsioonile, rändega seotud küsimustele, välispiiride haldamisele ja julgeolekule.

Peaminister Ratase sõnul arvestab Euroopa Komisjoni ettepanek Eestile oluliste eesmärkidega: rahastust Euroopa erinevate piirkondade ühendamiseks, põllumajanduse otsetoetuste Euroopa Liidu keskmise taseme suunas ühtlustumist ning eurotoetuste jagamisel on jätkuvalt peamiseks tingimuseks riikide jõukus.

Ratas möönis, et ees ootavad pikad ja keerulised läbirääkimised, sest Euroopa Komisjon soovib hoida eelarvet senises suurusjärgus või suuremanagi uute ühistegevuste elluviimiseks, kuigi ühisesse rahakotti ei panusta enam senine suur maksja Ühendkuningriik. „Eestile on oluline tugev, stabiilne ja tulevikku vaatav Euroopa Liit, mis soovib inimeste elujärge parandada. See tähendab, et me soovime rohkem, mitte vähem Euroopat ning oleme valmis sellesse ka ise panustama,“ ütles Ratas.

Lisaks arutasid Ratas ja Sipilä järgmisel nädalal, 16.-17. mail Bulgaarias Sofias toimuva Euroopa Liidu ja Lääne-Balkani tippkohtumise teemasid: taristu, ränne, julgeolek. 16. mai õhtul toimub liidrite õhtusöök ehk Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise ajal Tallinnas alguse saanud tava, kus sel korral keskenduvad Euroopa Liidu juhid innovatsiooni-, teadus- ja digikoostööle.

Ratas tutvustas Sipiläle ka sügisesse plaanitava digitaalse tippkohtumise ettevalmistusi. Seekordse tippkohtumise teemadeks on üleilmne andmemajandus ja tehisintellekt ning nende kasutusvõimalused e-valitsemises, majanduses ja kaitses.

„Kui soomlased on saanud ennekõike Eestilt õppida andmevahetuse lahenduste kohta, siis meie jälle omakorda võiksime õppida nende kogemusest tehisintellekti kasutuselevõtuks. Soome on väga aktiivselt valmistumas tehisintellekti kasutuseks riigisektoris,“ märkis Ratas.

Eesti ja Soome valitsus peavad ühisistungi

Pärast kell 11.30 alanud Ratase ja Sipilä kohtumist peavad Eesti ja Soome valitsus Tallinnas riigikogu konverentsikeskuses ühisistungi, millega tähistatakse mõlema riigi 100. aasta juubelit.

Kell 14.00 algaval istungil arutatakse Eesti ja Soome transpordiühendusi, kahe riigi digitaalset ja kultuurialast koostööd ning ühiseid huve Euroopa Liidus.

"Kahte vennasrahvast ühendab tugev ajalooline ja kultuuriline sild, mis kutsub järjest tihedamale koostööle ning kannustab meid üheskoos edasi minema," ütles peaminister Jüri Ratas. "Eesti valitsus ei ole seni ühegi teise riigi valitsusega ühisistungit pidanud ning ühine juubeliistung Soome valitsusega rõhutab meie kahe rahva erilist sidet. Ühisistungil arutame teemasid, mis aitaksid kahel riigil ja rahval omavahelisi sildu veelgi tugevdada ja uusi sildu luua."

Transpordiühendustest arutavad valitsusliikmed Tallinna-Helsingi tunneli ning kahe riigi raudteeühenduste küsimusi. Digitaalse koostöö all arutatakse riikidevahelist andmevahetust ja e-teenuste arendamist. Samuti räägitakse ühisistungil koostööst kultuuri ja hariduse vallas, väikeste keelte rollist tänapäeva maailmas ning meie riikide koostööst Euroopa Liidus, eelkõige konkurentsi, keskkonna ja kaubanduse valdkondades.

Eesti riik tähistas oma 100. aastapäeva tänavu 24. veebruaril, Soome riik oma 100. iseseisvusaasta täitumist mullu 6. detsembril.

Kell 17.15 annavad peaministrid Jüri Ratas ja Juha Sipilä ühise pressikonverentsi kaubandus-tööstuskojas. Samuti kohtuvad täna kahe riigi ministeeriumite kantslerid.