NATO peasekretär kohtub president Toomas Hendrik Ilvese, peaminister Taavi Rõivase, välisminister Keit Pentus-Rosimannuse, kaitseminister Sven Mikseri ja kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terrasega.

Peaminister Taavi Rõivas tervitas Stoltenbergi Ämari lennujaamas ning rõhutas kohtumisel, et Walesis NATO tippkohtumisel tehtud otsused tuleb ellu viia.

Rõivase sõnul on Venemaa tegevus meie regioonis murettekitav ja pole kahtlust, et selle eesmärk on testida NATO valmisolekut. Peaminister selgitas, et septembris toimunud Põhja Atlandi Nõukogu kohtumine andis selge signaali, et NATO on ühtne ning teeb kõik selleks, et kellelegi ei tuleks mõttessegi mõnda liikmesriiki sõjaliselt ähvardada.

“Meie ülesanne on viia kiiresti ellu Walesis NATO tippkohtumisel liitlasriikide riigipeade ja valitsusjuhtide poolt heaks kiidetud NATO valmisoleku tegevuskava (Readiness Action Plan), millega NATO jätkab ja suurendab oma kohalolekut NATO piiririikides, sealhulgas Eestis,” ütles Rõivas.

Peaminister rõhutas, et Eesti jaoks on oluline eelkõige kolme sõjalise võime tugevdamine - need on liitlaste kohaolek, vägede reageerimiskiirus, mille annab eelpositsioneeriritud relvastus ja varustus ning kolmandaks NATO kaitseplaanide kooskõlla viimine julgeolekuolukorraga.

Peaminister kinnitas uuele NATO peasekretärile, et Eesti on pühendunud oma riigikatse arendamisele ja me jätkame panustamist riigikaitsesse 2 protsendiga sisemajanduse kogutoodangust.

Visiidi käigus külastab NATO peasekretär Ämari lennubaasi, kus ta kohtub Eesti, Ameerika Ühendriikide ja Saksamaa kaitseväelastega. Samuti külastab Stoltenberg NATO küberkaitsekoostöö keskust.

Kohtumistel arutatakse julgeolekuolukorda Euroopas, NATO heidutushoiaku tugevdamist ning Ukraina-Venemaa konfliktiga seonduvat.