Avalduse esitajate selgituste kohaselt on umbusalduse aluseks segadus kultuurilehe Sirp ümber. Nad viitasid ajakirjanduses avaldatud materjalidele, mille põhjal on selgunud, et kultuuriminister Rein Lang, soovides varjata oma puutumust kultuurilehe Sirp toimetuses asetleidnud sündmustega, on avalikkust korduvalt eksitanud, lausa valetanud, mis demokraatliku riigi ministrile on ränk eksimus.

Lang andis selgitusi esitatud süüdistuste kohta. Ta ütles: „Ma lükkan tagasi kõik süüdistused valetamises ja kinnitan siit Riigikogu kõnetoolist veel üks kord: ma ei ole sekkunud Sihtasutuse Kultuurileht nõukogu ega juhatuse tegevusse. Kõik otsused, mida sihtasutus on langetanud nii juhatuse kui nõukogu tasemel, on tehtud täiesti vabas õhkkonnas ilma mingi minu või minu erakonnakaaslaste poolse surveta.“

Ta lisas, et ta oleks võinud kultuuriministrina sekkuda. „Ma ei pidanud võimalikuks sekkuda, nii nagu ma ei pea täna, eile ega ka homme võimalikuks sekkuda eraõiguslike sihtasutuste igapäevasesse töösse – sellel ei oleks mõtet,“ selgitas Lang. Tema arvates on antud juhul tekkinud kummaline olukord.

„Minu haldusalas toimub keemisprotsess, kus mind süüdistatakse selles, et Kultuuriministeerium ei sekku resoluutselt temale alluva sihtasutuse tegevusse ja parlamendisaalis üritatakse mulle avaldada umbusaldust selle eest, et ma sekkusin Sihtasutuse Kultuurileht kirjastustegevusse,“ ütles Lang.

Läbirääkimistel võtsid sõna Mart Meri, Kadri Simson ja Jaanus Tamkivi.