Linnavolikogu esimees Toomas Vitsut kutsus täna hommikuks erakorralise istungi kokku, et menetleda avaldust, milles volikogu opositsioon avaldab umbusaldust Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele.

24 allkirjaga umbusaldusavaldus anti sisse möödunud neljapäevasel linnavolikogu istungil.

Umbusalduse avaldamiseks oli vajalik volikogu koosseisu häälteenamus, kuid istungile tulnud 25 volinikust hääletas umbusalduse poolt 23. Tallinna volikogu 79 liikmest oli umbusalduse algatamist toetanud 24 linnavolinikku. Seega Edgar Savisaar jätkab Tallinna linnapeana.

Tänavu on opositsioon püüdnud algatada linnapea umbusaldamist neli korda, millest kahel on algatus jõudnud ka saali hääletamisele. 25. märtsil hääletas umbusaldamise poolt 26 volinikku. Kahel korral ei olnud umbusalduse algatamine seaduspärane ning lükati seetõttu tagasi. 13. veebruaril lükkas linnavolikogu ülekaalukalt tagasi ka umbusalduse avaldamise abilinnapea Mihhail Kõlvartile.

IRLi volikogu liige Eerik-Niiles Krossi sõnul hakkas Keskerakond oma Tallinna volinike parteidistsipliinis kahtlema ja igaks juhuseks anti juhis täna mitte Savisaare umbusaldusel osaleda.

"Demokraatiaga pole sel küll suurt pistmist, aga taktikaliselt teevad targalt, sest tõepoolest pole Keski monoliitsus täna Tallinnas sugugi endine. Muide, üks kogemata tuli, aga kantseleiametnik meenutas talle, et istungil osalemine polevat talle vajalik," ütles Kross oma Facebooki lehel.

Tallinna volikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni aseesimehe Jaak Juske sõnul tekib küsimus, kas keskerakondlastest linnavolinikud tõesti oma linnapead ei usalda.

„Teine võimalus on see, et Keskerakonna saadikud pole oma otsustes vabad ning neil puudub südametunnistus. Tallinn on täna väga tõsises kriisis, kus linnajuhid eesotsas linnapea Edgar Savisaarega on sattunud kriminaaluurimise alla ning neid kahtlustatakse sisuliselt Tallinna maksumaksja raha varguses. Ükski tõeliselt Tallinna käekäigust hooliv linnavolinik ei tohiks täna lasta Edgar Savisaarel oma ametis jätkata,“ sõnas Jaak Juske.