Täna kogunenud Keskerakonna juhatus arutas muude küsimuste hulgas kandidaatide üles seadmist erakonna riigikogu fraktsiooni juhtkonda. Hääletega 9-7 otsustati esitada fraktsiooni esimehe kandidaadiks Jaanus Karilaid ning aseesimeeste kandidaatideks Olga Ivanova ja Viktor Vassiljev, teatas Keskerakond.

Juhatuse poolt fraktsiooni esimehe kandidaadiks esitatud Karilaid ütles Delfile, et tal on usaldus olemas ning see annab talle hea enesetunde.

Karilaid avaldas pärast juhatuse koosolekut lootust, et Simson järgib juhatuse otsust ja ei sea oma kandidatuuri üles. "Kadri on väitnud, et ta on siiani alati täitnud Keskerakonna juhatuse otsuseid, ja ma loodan, et ta teeb ka seda tulevikus," sõnas Karilaid.

"Ma loodan siiralt, et sellistest poliitilistest intriigidest hoidutakse ja viiakse ellu erakonna juhtorgani poliitilist tahet," ütles Karilaid, kelle sõnul tuleks erakonna siseprobleemide võimendamise asemel võimule pääseda ja erakonna programmi ellu viia.

Tänast aukohtu tegevust juhatuse koosolekul ei arutatud. "Täna see ei olnud päevakorras, aga ma olen aru saanud, et Mailis Reps jätkab Keskerakonna liikmena, ja ma loodan, et ta on valmis koostööks ja on oma vigadest õppinud. Ta vabandas eelmisel erakonna juhatuse koosolekul kolm korda ja ma arvan, et sellest piisab," rääkis Karilaid.

Simson kandideerib juhatuse otsusest hoolimata fraktsiooni esimeheks

Senine keskfraktsiooni juht on Kadri Simson, kes kandideeris sügisel Keskerakonna sisevalimistel Edgar Savisaare vastu. Riigikogu keskfraktsioon valib oma juhi ise, juhatuse otsus pole fraktsioonile siduv.

Simson on veendunud, et kui juhatuse hääletus fraktsiooni esimehe kandidaadi üle oleks olnud salajane, oleks tema võitnud. "Mul on põhjust arvata, et kui see hääletus oleks olnud - nii nagu ma palusin - salajane, oleks otsus olnud teistsugune. Isikuvalimised, kui keegi palub salajast hääletust, on salajased. Siin tehti avalik hääletus ja nii läks."

14 riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liiget esitasid Simsoni sõnul oma allkirjad ja ettepaneku juhatusele, et ühiselt edasiminemiseks toetataks tänast fraktsiooni juhtkonda. "Ma usun, et need 14 inimest homme toetavad ka mind ja riigikogu fraktsiooni hääletuse teeme me salajase," rõhutas Simson.

Seda, et erakonnas võiks tekkida suur lõhe, kui erakonna fraktsioon ei toeta esimest korda juhatuse seisukohta, Simson ei usu. "Ma arvan, et see on ainuke võimalus, et fraktsioon jätkab sama tubli tööd. Põhjus, miks Keskerakond on kõige toetatum erakond, tuleneb ju suuresti ka sellest, et riigikogu Keskerakonna fraktsioon on teinud väga head tööd," märkis Simson.

Simson kinnitas, et kindlasti võetakse juhatuse otsus teadmiseks. "Esimest korda on meil kümne aasta jooksul konkureeriv valimine, aga valimine on salajane ja vastavalt riigikogu töö- ja kodukorrale valivad riigikogu fraktsiooni juhi riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liikmed." rääkis Simson.

Riigikogu esimehe kohale otsustas juhatus konsensuslikult toetada Krista Aru kandidatuuri, riigikogu aseesimehe kohale Jüri Ratase kandidatuuri.

Enne juhatuse koosolekut ütles erakonna aseesimees Siret Kotka, et võimalik on ka üllatuskandidaadi ülesseadmine, kuid seda siiski ei juhtunud.

Edgar Savisaar kommentaare anda ei soovinud.