„Seisame meie kultuuri ja kodumaa säilimise, meie laste tuleviku ning inimväärsete palkade, pensionide ja sotsiaaltoetuste eest, olles illegaalse inimkaubanduse ja massiimmigratsiooni vastu,“ kirjutavad vabatahtlikud organiseerijad ürituse kutsel. Palutud on kaasa võtta Eesti lipud, esinetakse kõnedega ja lauldakse laule.

Kella 17-ks oli Vabadussamba juurde kogunenud mitusada loosungite ja sinimustvalgete lippudega inimest, nende seas EKRE skandaalne poliitik Jaak Madison, RÜE esinaine Kristiina Ojuland, marurahvuslane Tiit Madisson, vabaerakondlane Emil Rutiku.

Plakatitelt ja loosungitel võis lugeda "Mina ei usalda pagulast", "Kas must tulevik?", "Eesti kvoot on 0", "Nõuame referendumit", "Ei migratsioonile - Eestimaa on eestlastele, mitte neegritele" jne.

Protesti korraldaja Tanel Vainumäe rääkis Delfile, et Eesti peaks kõigepealt aitama kohalikke kitsikuses olijaid ja alles siis ulatama abikätt mitte-eestimaalastele. Küsimusele, kas ta oskab nimetada mõnda näidet või edulugu riigist, kus selline lähenemine hästi toiminud on, Vainumäe vastata ei osanud, vaid andis telefoni teisele korraldajale Neeme Lallile.

Korraldajad kutsusid osalejaid üles tegema loosungeid ning tõlkima neid ka vene ja inglise keelde, et kõigil infosõja osapooltel neid oma äranägemist mööda hea kasutada oleks. „Seekord oleks hea, kui osalejad viitsiksid teha loosungeid ka teistes keeltes, sest neid fotosid saaks kasutada hiljem ka välismaistes meediakanalites,“ viitas Facebookis nime Lihtsalt Otsmaa taha peitunud korraldaja.

Loosungiteks pakutakse hüüdlauseid nagu „Ei kvootidele!“, „Ei uuele okupatsioonile“„Ei rahvuslikule enesetapule!“, „Ei taha olla tõrjutud vähemus omal kodumaal!“. Kutsel ei ole kirjas, mida täpselt mõeldakse massiimmigratsiooni all ja missugustest kvootidest täpselt jutt käib.


Praeguse seisuga on euroliidu liikmesriikide ministrid omavahel kokku leppinud, et Eesti aitab hädast välja 150–200 pagulast. Delfi küsimusele, kas meeleavaldus on korraldatud Eesti valitsuse kiituseks, kes sellise mittemassilisise numbri meile välja rääkis, sõnas ürituse üks korraldaja Neeme Lall, et tibusid loetakse sügisel ja et tegemist on Pandora laeka avamisega.

Lall tunnistas, et korraldajad on saanud vihjeid võimalikest Ida-Virumaalt saabuvatest äärmusparempoolseid vaateid esindavatest provokaatoritest, kuid kinnitas, et koostöö politseiga on hea. Samuti avaldas ta nördimust pähe langema hakkanud esimeste vihmapiiskade üle.