"Afganistan aastal 2001, mil algas ISAF-i julgeolekuoperatsioon ja Afganistan praegu, mil ISAF valmistub oma üksuste väljaviimiseks, näitavad meile kahte äärmiselt erinevat maad," rõhutas Eesti riigipea kohtumisel.

"See kinnitab, et Eesti ja meie liitlased pole Afganistanis olnud asjata. Meil on üks maailm, kus ei ole võõraid riike ja miski ei ole meile liiga kauge. Meie ohvrid Afganistanis on kaitsnud ka Eesti julgeolekut," lisas Ilves.

Edasist sõjalist koostööd peaks sätestama Afganistani ja NATO vahelised kokkulepped. "Me usaldame Afganistani tahet ja usume teie suutlikkusse tagada riigis vajalik turvalisus ja tsiviilühiskonna areng. Olulised on läbipaistavad ja ausad valimised, mida me ootame järgmisel aastal," ütles Ilves.

Ilvese sõnul on hädavajalik Afganistani sisemaine leppimine, et keskvõimu vastased loobuksid võitlusest. "Möödapääsmatu on hariduse, tervishoiu, majanduse jätkuv edendamine, kõik see, mida võibki nimetada riigi ja normaalse tsiviilühiskonna ehitamiseks. Ning muidugi ei saa unustada piirkondlikku koostööd, mis süvendaks stabiilsust ja julgeolekut," kõneles Eesti riigipea.

Ilves lubas, et rahvusvaheline kogukond, Euroopa Liit ja NATO teiste seas, ei jäta Afganistani üksi, kui Afganistan meie abi ja tuge soovib.

"Oleme valmis koos teie ekspertidega looma Afganistanile sobivad e-lahendused, ka e-tervishoiu vallas. Koostöö Tallinna ülikooli ja Kabuli ülikooli vahel IT-alaste magistriprogrammide koostamiseks. Teie diplomaatide õppeprogramm Eesti diplomaatide koolis. Afganistani politseiohvitseride ja päästjate koolitamine ja nõustamine. Seda teeme juba praegu, ka EUPOL-i kaudu. Kindlasti oleme valmis osalema NATO edasises väljaõppemissioonis, kui Kabul seda vajalikuks peab," loetles president Ilves.

Rääkides NATO rollist Afganistanis kinnitas Eesti riigipea, et allianss on tõestanud end tugeva sõjalise organisatsioonina, kes suudab tegutseda nn kodupinnast kaugemalgi.

Täna toimub presidentide Ilvese ja Karzai ametlik kohtumine, samuti kohtub Afganistani liider Riigikogu esimehe Ene Ergma ja peaminister Andrus Ansipiga. Kohtumised keskenduvad kahe maa suhetele ning Afganistanile 2014. aasta järgselt, kui Afganistani armee ja politseijõud peaksid kandma oma riigis julgeoleku eest peavastutust.