Täna jõuti lõpusirgele regionaalpoliitika, maaelu ja põllumajanduse teemaliste aruteludega.

Keskerakonna esimees Jüri Ratas kinnitas, et loodav kolmikvalitsus ei plaani haldusreformi peatada. "Võime väga selgelt täna öelda välja selle, et me suurendame kohalike omavalitsuste tulubaasi, oleme leppinud kokku selle, et kohalikud omavalitsused saavad ülesandeid juurde koos rahastusega."

Küsimusele, mis saab haldusreformi 5000 elaniku miinimumnõudest, vastas Ratas, et loodav koalitsioon on kokku leppinud, et haldusreformi seadust ei avata.

Omavalitsuste ülesannete ja tulubaasi suurendamiseks kuluvaid summasid täna ei täpsustatud.

SDE esimees Jevgeni Ossinovski lisas, et haldusreformi eesmärk on see, et omavalitsused oleksid võimekamad mitte lihtsalt selle kaudu, et nad on suuremad, vaid et neil oleks oma arengu suunamiseks ka iseseisvad finantsvahendid.

Ossinovski märkis, et täpsemate summade ning omavalitsuste ülesannete osas peetakse veel arutelusid spetsialistidega.

Kolmikliit on Ratase sõnul kokku leppinud, et põllumajanduse üleminekutoetused taastuvad. "Järgmisel aastal me tõstame kriisiabi selle maksimummäärani."

Viimastel päevadel tõsise arutelu all olnud maksu- ja majanduspoliitkas on Ossinovski kinnitusel oodata tõsiseid muutusi. "Võib öelda, et uue valitsuse maksupoliitika saab olema senisest kindlasti ettevõtjasõbralikum ja teiselt poolt kindlasti vähendab ka olulisi sotsiaalseid muresid, eriti mis puudutab madalapalgaliste toimetulekut ja nende maksukoormust.

Nädalavahetusel kõne all olnud tervise- ja sotsiaalpoliitika arutelud jätkuvad, kuid uus koalitsioon jõudis üksmeelele, et alkoholipoliitikat karmistatakse. "Oleme ühiselt kokku leppinud, et Reformierakonna poolt pikalt blokeeritud alkoholipoliitika karmistamise ettepanekud lähevad nüüd töösse, nii et see Eesti rahvatervise seisukohast võtmepoliitika viiakse ellu," rääkis Ossinovski.

IRL-i esimees Margus Tsahkna rõhutas, et uus koalitsioon suhtub eelarvepoliitikasse vastutustundlikult ning pole vaja karta, et riigieelarve kummuli aetakse.

Tsahkna sõnul on koostamisel analüüs, milliseid ettevõtted riigi omanduses olema peaksid. "Neid, mida ei vaja, need me siis anname erakätesse," sõnas Tsahkna ja lisas, et teine pool analüüsist selgitab välja, milliste ettevõtete vähemusosaluse võiks börsile viia.

Samuti plaanitakse läbi viia pensionireform ja muuta vanemahüvitise meedet. "Pensionireformi eesmärk on see, et me saaksime tulevikus maksta suuremaid pensione, kui tänase pensionisüsteemiga tegelikult suudame teha. Selle sisuks on paindlikum pensioniiga ehk siis inimene saab ise otsustada, millal ta pensionile läheb," selgitas Tsahkna.

Milliseid muudatusi uus koalitsioon veel plaanib, vaata videost!

Täna õhtul jätkavad kolme erakonna esindajad läbirääkimisi keskkonna ja energeetika teemal.