Harju maakohus tunnistas Ramil Khalilovi süüdi terrorikuriteo ja selle toimepanemisele suunatud tegevuse rahastamises ja toetamises ning terroristlikkusse ühendusse kuulumisele kaasaaitamises, mõistes talle karistuseks seitse aastat vangistust.

Khaliloviga koos kohtu all olnud Roman Manko tunnistas kohus süüdi terrorikuriteo ja selle toimepanemisele suunatud tegevuse rahastamises ja toetamises ning mõistis talle karistuseks viis aastat vangistust.

Karistuse kandmise algusajaks loetakse Khalilovi ja Manko kahtlustatavana kinnipidamise päev 13. aprill 2015.

Süüdimõistetutelt mõisteti riigi tuludesse sundraha esimese astme kuriteo eest 1075 eurot ja menetluskulud.

Mõlema süüaluse advokaadid ütlesid Delfile ja Päevalehele, et kaebavad otsuse edasi.

Kohus leidis, et tõendid olid süüdimõistmiseks piisavad.

Kohus asus kohtunik Helve Särgava sõnul seisukohale, et kuigi meeste teod polnud suured, oli nende süü väga suur.

Iga kuritegu vajab karistust ja Eestis jää ükski kuritegu avastamata ja ükski kuritegu ei jää karistamata, ütles kohus. "Me saame aru, et süüdistatavatel on pered, kes neid vajavad. Aga süüdistatavad ei andnud kordagi mõista, et nad saaksid aru, et need teod ei ole lubatud ja selle eest tuleb karistada," ütles kohus.

Süüdimõistetud ütlesid, et kohtu otsus on neile arusaadav.

Riigiprokuratuuri esitatud süüdistuse kohaselt on eeluurimisega tuvastatud, et 2013. aasta suvel kavatses Abdurrahman Sazanakov minna läbi Türgi Süüriasse ning ühineda Süürias tegutseva terroristliku ühendusega. 2013. aasta juulis ühines Sazanakov kirjeldatud ühendusega. Khalilov, olles teadlik Sazanakovi kavatsusest terroristliku organisatsiooniga ühineda, broneeris ning ostis talle pileti Türgi siselennule Antalyast Süüria piiri ääres asuvasse Hataysse, printis välja broneeringut tõendava reisidokumendi ning selgitas, kuidas kasutada seda lennujaamas, võimaldades Sazanakovil jõuda Süüriasse ning seal terroristliku ühendusega ühineda.

Khalilov kogus Sazanakovi jaoks oma tuttavatelt raha ja võttis 2013. aasta sügisel Mankolt Sazanakovile 600 eurot. 17.-22. oktoobril 2013 külastas Khalilov Sazanakovit Süürias, toimetas sinna Sazanakovi abikaasa, nende alaealised lapsed ning andis Sazanakovile raha üle.

Manko andis 2013 sügisel Khalilovi kätte Sazanakovile edastamiseks 600 eurot. 2014. aasta veebruaris käis Manko Sazanakovi palvel Riias Sazanakovile raha juurde küsimas.

Kohtuistungil ei Khalilov ega Manko end süüdi ei tunnistanud.

Kohtuasi lahendati üldmenetluses.

Kaitsepolitsei pidas mehed kinni Tallinnas tänavu aprillis.