17 aastat Kuusalu kogudust juhtinud Jaanus Jalakas rääkis, et selle aja jooksul ei ole suudetud kirikut ega pastoraati kindlustada.

Probleem ajalooliste hoonete ja nende turvalisusega on aga Jalakase sõnul palju laiem.

Koguduseõpetaja rääkis Delfile, et kõigepealt oodatakse ära ekspertide hinnangud. "Kui nemad annavad loa, siis hakkame tegutsema," rääkis Jalakas. "Peame kõik ära koristama ja uuesti korda tegema."

Esmaspäevaks on tal kokku lepitud kohtumine vallavanemaga, et arutada hoone edasist käiku.

Jalakas avaldas lootust, et vaatamata kindlustuse puudumisele, õnnestub pastoraat taastada. "Ega maailmast pole raha lõppenud," sõnas õpetaja. "Kui see on inimeste tahe, siis me seda teeme."

"Nähes eilegi, kuidas arhiivi ja vanavara päästeti, siis inimesed näitasid südamest head tahet," oli Jalakas inimestele tänulik. "Ma usun küll, et Kuusalu rahvas on nii kange, et me saame sellega hakkama."

Häirekeskus sai eile teate tulekahjust kell 17.50. Teatamise hetkel oli helistaja sõnul hoone katus leekides. Esimesena sündmuskohale saabunud Kuusalu vabatahtlikud päästjad asusid hoonet kiirelt kustutama. Nendega liitusid kutselised päästjad, kes sisenesid ka majja, et päästa hoones olnud asju.

Üheskoos kohalike inimestega päästeti hoonest väärtuslikke raamatuid, dokumente ja maale ning kaitsti hävimise eest antiikklaverit.