Välisminister Urmas Paet ütles tänasel kohtumisel Tallinnas Soome, Rootsi, Norra, Islandi, Taani, Läti ja Leedu välisministriga, et regionaalse julgeoleku suurendamiseks on tihendatud poliitiline ja kaitsealane piirkondlik koostöö ülimalt oluline.

"NATO on võtmetähtsusega julgeoleku kindlustaja. Kuid väga tähtis on ka kaheksa Põhjamaa ja Balti riigi süvendatud koostöö juba olemasolevates vormides nagu näiteks Balti kaitsekolledžis ja Euroopa Liidu Põhjala lahinggrupis ning ka uute võimaluste leidmine – näiteks Põhjala ja Balti riikide ühine õppustekava ja Ämarisse loodav regionaalne treeningkeskus," lausus Paet.

Ta lisas, et regiooni ühendamine infotehnoloogia-, energeetika- ja transpordiühendustega on tähtis julgeoleku tugevdamiseks ja konkurentsivõime tõstmiseks.

Eesti välisministri sõnul on oluline, et Walesi NATO tippkohtumine andis samameelsetele partneritele nagu Rootsi ja Soome uusi ning senisest suuremaid koostöövõimalusi. „Soome ja Rootsi panus regionaalsesse julgeolekusse on märkimisväärne,“ lisas ta.

Välisminister Paet tõi esile ka küberjulgeolekualast tegevust Põhjamaade ja Balti riikide vahel. „Eesti kui Põhja- ja Baltimaade eesistuja jaoks on küberjulgeolek prioriteet ning eesistumise raames korraldame oktoobris kõrgetasemelise küberkohtumise, mis annab võimaluse Põhjamaade ja Balti riikide ning USA vahelise küberjulgeolekualase dialoogi edendamiseks ja kogemuste jagamiseks,“ märkis ta. „Ka NATO küberkaitsekeskus ja selle tegevused kujutavad endast perspektiivikat küberkoostöö valdkonda.“

Rääkides energiajulgeoleku tugevdamisest regioonis rõhutas Paet, et Põhjala-Baltimaade regioonis on vaja ehitada veelgi uusi ühendusi, integreerida energiaturgusid, mitmekesistada tarnijaid ning luua LNG terminali võimekus. „Kriis Ukrainas tõi selge välja reaalse tegutsemisvajaduse ning oluline on energiasõltuvuse vähendamine,“ ütles Paet. „Estlink 2 elektrikaabli avamine oli oluline samm regiooni energiaturgude ühendamisel,“ lausus ta.

Välisministrid arutasid Tallinnas ka arenguid Lähis-Idas ja olukorda Iraagis.

Eile ja täna Tallinnas toimuval Põhjamaade ja Balti riikide koostöökohtumisel, mille eesistuja Eesti hetkel on osalesid välisminister Paeti kutsel Soome välisminister Erkki Tuomioja, Rootsi välisminister Carl Bildt, Taani välisminister Martin Lidegaard, Islandi välisminister Gunnar Bragi Sveinsson, Norra asevälisminister Hans Brattskar, Läti välisminister Edgars Rinkēvičs ja Leedu välisminister Linas Linkevičius.