IRLi esimees
ütles, et opositsioonis olev IRL kavatseb anda uuele valitsusele 100 päeva töörahu, kuid on halastamatud sammude osas, mis lähevad vastuolli koalitsiooni enda lubadustega.

Reinsalu juhtis tähelepanu peaminister Taavis Rõivase plakatile, millel olev sõnum lubab kõigile heaolu kasvu. Samas märkis ta, et eelmisel nädalal ütles uus Reformierakonna ja sotside koalitsioon välja, et nad kaotavad ära vanemapension.

Reinsalu märkis, et juba 2012. aastal võttis IRLi ja Reformierakonna koalitsioon vastu vanemapesnioni seaduse, mille järgi oleks alates 1. jaanuarist 2015 saanud kõik täna pensionil olevad emad pensionilisa 120 eurot aastas.

"Uus koalitsioon ei julgenud kirjutada seda oma koalitsioonilepingusse, kuid on välja öelnud, et kabatseb vanemapensioni edasi lükata määramatusesse," lausus Reinsalu.

Nimelt kavatsevad Reformierakond ja sotsid järgmise aasta eelarves edasi lükata vanemapensioni viimase etapi ja seda aastani 2018. Sellest sammust loodetakse lubaduste katteks juurde saada 23 miljonit eurot.

Reformierakond võtab 200 000 vanemalt emapensioni

Reinsalu ütles täna ajutise valitsuse lubaduste katteallikaid kommenteerides, et eelarve aukude lappimiseks võetakse ligi 200 000 tänaselt pensionärilt ära emapension.

"Emapensioni edasilükkamisel kaotaks keskmine lapsevanem 360 eurot lisapensionit. Pensionäride arvelt võetakse eelarve aukude lappimiseks 23 miljonit eurot aastas, mis teeb kolme aasta peale pea 70 miljonit," arvutas Reinsalu.

"Lapsevanemad ja pensionärid peavad olema tähelepanelikud, sest uus koalitsioon on juba eelarve kokkupaneku algusfaasis jäänud jänni katteallikate leidmisega. Paaniliselt on eelarveaukude lappimiseks hakatud otsima katteallikaid ja on lubamatu, et esimesena mindi eakatele mõeldud vahendite kallale. See on argpükslik käitumine, sest uues koalitsioonilepingus polnud selle kohta sõnagi," rääkis Reinsalu.

Reinsalu sõnul näitavad uuringud, et lapsi kasvatanud vanema pension on teistega võrreldes väiksem, kuna väikelast kasvatava vanema tööelust kõrvale jäämine avaldab negatiivset mõju tema tööstaažile.

Reinsalu sõnul kehtestas IRL emapensioni 2012. aastal, et selline ebaõiglus kaoks, et laste kasvatamise tööd väärtustada ja lapsevanemate heaolu suurendada.

Eesti Pensionäride Ühenduste Liitu esimehe Andres Ergma sõnul kavatsevad pensionärid võidelda oma õiguste eest kõigi seaduslike vahenditega. Ta lisas, et pensionäridel on esimene võimalus väljendada oma suhtumist emapensioni edasilükkamisse juba Euroopa Parlamendi valimistel.

Emapensioni kaotamise vastu on ka Eesti Lasterikaste Perede Liidu president Aage Õunap, kelle sõnul ei tohi suhtuda juba vastu võetud seadustesse kergekäeliselt ega taganeda lapsevanemaid puudutavatest otsustest. Ta lisas, et ühest küljest on positiivne, et tõstetakse peretoetusi, kuid seda ei saa teha juba olemasolevate arvelt.