Täna pärastlõunal kogunenud Estonian Airi nõukogu kiitis heaks ettevõtte juhtkonna ja pilootide vahel sõlmitud kollektiivleppe, mis kehtib 31. jaanuarini 2014.

Estonian Airi juhatuse esimees Jan Palmér ütles ajakirjanikele, et praeguseks on ettevõtte ja pilootide ametiühingu vahel allkirjastatud dokument, et pilootide streik jääb ära.

"Ettevõte sõlmis ELA-ga kollektiivlepingu. Praegu on meil töörahu ning homme Estonian Airi lennukid lendavad," ütles pressikonverentsil Estonian Airi nõukogu esimees Erkki Raasuke.

"Täna saame kinnitada meie reisijatele, et kõik Estonian Airi lennud toimuvad graafikujärgselt vastavalt kinnitatud lennuplaanile," ütles Palmér.

Raasukese sõnul plaanitakse riigilt küsida täiendavaid summasid, kuid täpset summat keeldus ütlemast. "Tänasel koosolekul tegi nõukogu otsuse järgmise summa küsimise kohta. Summast räägime aga siis, kui valitsuse selle heaks kiidab või tagasi lükkab," ütles Raasuke.

Varem on Raasuke öelnud, et ettevõttel oleks vaja 50-70 miljonit eurot.

"Kollektiivleping on mahukas leping ja muudatusi tehti väga palju. Kaasajastatud dokument annab ettevõttele juurde paindlikkust siin regioonis oma äri ajada," lisas Raasuke.

Palmer ütles, et praeguseks on lennufirmas kaotanud töö 40-50 inimest ning plaanis on koondada veel 30-40.

Kollektiivleping kehtib Raasukese sõnul ühe aasta.

Raasukese sõnul on streigi mõju olnud ettevõttele ja selle mainele suur. "Seda, kui pikk on Estoniain Airi iga, ma ei ennusta. Töötame nädal korraga ja nii juba alates septembrist," ütles Raasuke.

Eesti liinilendurite assotsiatsiooni esimehe Rauno Menningu sõnul jõuti kõnelustel ettevõttega kokkuleppele nii töö- kui ka puhkeaja tingimustes. "Kollektiivlepingu näol, mis sündis osapoolte kompromissina, on ettevõttes tagatud töörahu," lisas Menning.

Kollektiivleping reguleerib muuhulgas töö- ja puhkeaega, töötingimusi ning tööandja ja assotsiatsiooni vahelisi suhteid.

Eesti Liinilendurite Assotsiatsiooniga sõlmitud kollektiivleping laieneb kõikidele Estonian Airi pilootidele. ELA-sse kuulub ligi 80 pilooti, neist ligi 70 töötab Estonian Airis.

Eesti Stjuuardite ja Stjuardesside Ametiühing ning Estonian Air sõlmisid 13. detsembril 2012 uue kollektiivlepingu, mis kehtib 2013. aasta lõpuni. Stjuuardite ja Stjuardesside Ametiühingut ühendab ligi 80 salongiteenindajat.

Järgmised sammud puudutavad Raasukese sõnul lennukiparki ja Euroopa Komisjonilt riigiabi loa taotlemise ettevalmistamist.

Laupäeval jõudsid Estonian Air ja liinilendurite assotsiatsioon pärast mitmeid päevi kestnud läbirääkimise kollektiivlepingu tingimuste osas sisulisele kokkuleppele, mis nõuab ettevõtte nõukogu heakskiidu. Sel eesmärgil lükkasid piloodid tänaseks planeeritud streigi ühe päeva edasi lootuses, et Estonian Airi nõukogu kinnitab kollektiivlepingu.