„Poola on Läänemere piirkonna liider, Eesti üks tähtsam strateegiline partner, vastutustundlik eestkõneleja meie ühiste väärtuste hoidmisel,“ sõnas Eesti riigipea pärast kohtumist Poola presidendi Bronislaw Komorowskiga.

„Meil on ühesugune julgeolekutunnetus, ühesugune mõistmine kaitsekulutuste ja ühiste õppuste tähtsusest,“ tõdes president Ilves, pidades tähtsaks kahe riigi julgeolekukoostööd. „NATO heidutuse osas on oluline Poola jätkuv panustamine alliansi õhuturbemissiooni.“

Kõneldes Ukraina kriisist, ütles Eesti riigipea, et see on muutunud kogu Euroopa kriisiks: „Eesti ja Poola mõistavad mõlemad: see pole ainult Krimmi küsimus, Ukraina ja Venemaa suhete küsimus. See on geopoliitiline nihe, mis muudab vähemalt lähitulevikuks kogu Euroopa julgeolekupilti ning demokraatlike riikide läbikäimist Venemaaga.“

Ta õhutas Euroopa Liitu ja NATO-t küsima: mis on meie mõjusad vastusammud Venemaaga, kes on oma soomukite ja sõduritega üle sõitnud Ukraina suveräänsusest ja territoriaalsest terviklikkusest, rahvusvahelisest õigusest, ÜRO põhikirjast ja OSCE alusdokumentidest?

„Euroopa Liidu ühine positsioon ei saa olla Vene gaasi hind, vaid selleks saavad olla ühised väärtused, millele meie ühendus toetub,“ hoiatas Eesti riigipea.

Presidendid Ilves ja Komorowski rõhutasid, et NATO järgmine tippkohtumine septembris peab keskenduma alliansi territooriumi kollektiivkaitse tõhususele ja usutavusele, mille lahutamatu osa on ka Ameerika Ühendriikide nähtav sõjaline kohalolek.

Kaks riigipead nimetasid tähtsaks Euroopa Liidu idapartnerlusriikide Ukraina, Moldova ja Gruusia jätkuvat ning kindlameelset toetamist nende maade eurolõimumisel.

Eesti riigipead saadab Poolas esinduslik äridelegatsioon, kuhu kuulub 24 ettevõtjat, mis näitab kahe riigi ärikontaktide senist ulatust ja mis veel olulisem, tuleviku võimalusi. Mullu tõusiski Poola tähtsuselt Eesti 7. kaubanduspartneriks meie lähinaabrite ja Saksamaa järel ning kõigist riikidest enim kasvas Eesti kaubavahetus just Poolaga – 23 protsenti.

Eesti riigipea peab Poolas kõnelusi ka Senati marssal Bogdan Borusewicz´i, Seimi marssal Ewa Kopacz´i, peaminister Donald Tusk´i ja välisminister Radosław Sikorski´ga.

President Ilvest saatvasse ametlikku delegatsiooni kuuluvad ka kaitseminister Urmas Reinsalu, majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, kultuuriminister Urve Tiidus, Tartu Ülikooli rektor Volli Kalm, kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras, kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene, Vabariigi Presidendi noore kultuuritegelase preemia laureaat, pianist Mihkel Poll ning Riigikogu liikmed Andre Sepp ja Kalev Kallo.

President Ilves avab koos Poola riigipeaga homme Eesti-Poola ärifoorumi ja esineb Varssavi Ülikoolis loenguga „25 aastat hiljem: vaimse geograafia muutused Euroopas“. Samuti külastab ta abikaasaga Varssavi Ülestõusumuuseumi.

Neljapäeval on Eesti riigipea ja Evelin Ilves Gdanskis, kus panevad pärja 1970. aastal langenud laevaehitajate monumendile. President Ilves külastab näitust „Tee vabadusele“, Gdanski Teadus- ja tehnoloogiaparki, Eestiga seotud Poloonia konventi ning Sopotis toimuvat Poola-Eesti äriseminari.

Evelin Ilves külastab Varssavis lastest koomapatsientide erihaiglat „Budzik“ („Äratuskell“), Anna Komorowska patroonluse all olevaid Downi sündroomiga laste kooli ja etnograafiamuuseumi, ehetekunstnike töökoda Wytwornia Antidotum ja World Hearing Center`it.