"Aasta arsti auhind oli mulle meeldiv tunnustus – tunnustust aga vajab iga inimene," lausus dr Mall Lepiksoo. "Usun, et ka minu patsiendid rõõmustavad mulle osaks saanud tunnustuse üle."

"Olen 1972. aastast töötanud Väike-Maarjas ning siia jäänud, see võiks olla eeskujuks noortele perearstidele," sõnas dr Lepiksoo. "Olen õnnelik, et olen saanud oma tööd teha Väike-Maarjas. Minu töö on nagu kirglik armastuslugu, mis vajab kastmist, väetamist, toitmist. Patsiendid on seda suhet toitnud ning armastus on vastastikune. See tekitab väga hea tunde, kui isegi kaugemal elavad patsiendid tahavad just sinu juurde tulla, usaldavad sind. Arsti amet ongi pigem nagu elustiil."

Dr Lepiksoo soovis arstiõpingute ajal saada psühhiaatriks, kuid praktika Jämejala haiglas pani teda ümber mõtlema. "Otsustasin, et see, mis ma seal nägin, pole ikkagi minu jaoks ning minust saab sisearst. Õppisin selleks meeletult palju. Psühhiaater sai hoopis minu nooremast tütrest."

Ta kirjeldas, et tema jaoks oli väga huvitav aeg see, kui ta noore arstina alustas tööd Väike-Maarja haiglas sisearstina. "Kõik läks hästi, patsiendid usaldasid mind ning need olid minu jaoks elu muutvad ajad. Haigla sulgemise eel alustasin töötamist sisehaiguste eraarstina ning 1998. aastast olen olnud Väike-Maarjas perearst. Algul arvati, et mis see perearst ka teab, kuna suhtumine perearstisüsteemi polnud hea. Mina aga olin haiglas nõutud arst ja otsustasin ka perearstina taset kõrgel hoida."

Dr Lepiksoo rääkis, et maakoht ei ole arsti jaoks absoluutselt võimaluste piiraja. "Ootan aega, et praktikasse tuleks inkubaatorsüsteem, mis tähendab seda, et minu juurde tuleks üks noor arst, kelle ma saaksin välja õpetada. Minu nimistu on suur ning ootan väga teist arsti. Ei maksa arvata, et maapiirkonnas käivad perearsti juures ainult vanainimesed – meil on sama palju noori ning lapsi. Kui Urmas Sule võrdles Meditsiiniuudistes arste sportlastega ja erialaarste maratonijooksjatega, siis perearsti ma võrdleks kümnevõistlejaga," märkis dr Lepiksoo.

"Tegu on Eesti kõige säravama ja karismaatilisema perearstiga, kes oma nooruslikkuse ja väsimatusega on eeskujuks nii endast aastatelt noorematele kui vanematele," sõnas Eesti Perearstide Seltsi juhatuse esinaine Le Vallikivi. "Dr Lepiksoo on ääretult tark ja väga lugupidav oma kolleegide suhtes, alati leidub tal julgustamiseks tabav mõttetera, mille najal on rõõmsam edasi minna."

Eesti Tervise Fondi juhataja Eero Merilind lisas, et Mall Lepiksoo on suurepärane kolleeg ning tubli arst. "Tema energia on pakatav ning uute teadmiste omandamine ja rakendamine imetlusväärne. Samuti on dr Lepiksoo suurepärane näide ehtsast maa-arstist, kelle poole saab pöörduda iga mure ja probleemiga ning kes aitab igal võimalikul hetkel, olles ise samaaegselt oma positiivsuse ja tervislike eluviisidega eeskujuks teistele."

www.arst.ee portaalis iseloomustasid patsiendid dr Lepiksood kui kompetentset, hoolivat ning positiivset arsti, kes hoiab ennast kursis kõige uuega, mida teadus pakub.

Lugejad tõstsid esile veel perearst Reet Raamatut ja Kersti Veidrikit, uroloog Martin Kivi, nefroloog Madis Ilmoja, ortopeed Madis Rahu ning neuroloog Toomas Toomsood.

SA Eesti Tervise Fond on asutatud 25. mail 2007, mille eesmärk on eesti rahva tervise areng, aktiivse eluea pikenemine, tervislike eluviiside propageerimine ning terviseteabe jagamine.