Andres Herkel rääkis, et erakonnakaaslased peaksid valima tema esimeheks, kuna ta annab kogu oma energia selleks, et kõik, kes tahavad olla kaasatud erakonna liikmed, seda ka olla saaksid. "Mitte lihtne nupp maleväljal, mis mingisuguste maatriksite järgi käib lihtsalt aeg-ajalt hääletamas."

Liisa Pakosta lubas lisaks sellele pöörata uue värske lehekülje kogu erakonna toimimises. "Mul on kogemusi erinevate poolte ühendamisel, koos tööle panemisel, ja ma olen selles mõttes erapooletu, et ma ei ole seotud nende senimaani vaidlevate pooltega.

Urmas Reinsalu sõnul on IRLi kui rahvuslikke huve kaitsva erakonna ülim missioon Eesti rahva kestlikkus nii arvu kui vaimu poolest. "Erakond peab olema võimeline selle missiooni nimel tegutsema ja olema tegutsemises edukas," sõnas Reinsalu. Lisaks leiab Reinsalu, et vaja on uut poliitilist programmi ning kõik oma tegevused tuleb sisemiselt tollele programmile allutada. "Mina olen ka võimeline nii Andrese kui Liisa oma meeskonnas hästi tööle panema. Ja me erakonnana kui meeskonnana liigume edasi ühtse meeskonnana."

Vaata videost, mida kandidaadid veel arvasid:

Kriitikanooled üksteisele

Delfi arvamustoimetaja palus kandidaatidel ka üksteist kritiseerida, mispeale Andres Herkel ütles, et Urmas Reinsalu pole ehk erakonnale parim visiitkaart, kuna on seotud äraostmatutega. "See eeldaks tugevamate poliitiliste seisukohtade võtmist, kas või ka elamislubade skandaali suhtes," rääkis Herkel. Lisaks võiks Reinsalu Herkeli sõnul oma sõnades olla kontsentreeritum. "Liisa küll ütles, et ta jagab minu põhimõtteid, aga ma tahaksin sellist suuremat kooshoidvat pilti," ütles Herkel Pakostat kritiseerides.

Liisa Pakosta omakorda ütles, et Andres Herkel on väga palju tähelepanu pööranud pisikestele tehnilistele nüanssidele erakonna igapäevases toimimises, kuid tema hinnangul pole need ainuõiged ning neid nüansse tuleks arutada. Reinsalugi võiks küsimusi rohkem süvitsi vaadata, leiab Pakosta. "Urmas on väga tugevasti positsioneerinud ennast koduomaniku kaitsjana, aga kas kõik need sammud, mis ta välja pakub, vastavad meie erakonna põhiväärtustele, kas need detailid toetavad koduomanikku lõpuni?" viitas Pakosta põhjalikuma arutelu vajalikkusele.

Reinsalu sõnas, et IRLi-suguses konservatiivses erakonnas ei ole kunagi võimalik alaväärtustada kogemust ja intellektuaalset hoiakut, vaadates esiti Pakosta ning seejärel Herkeli otsa. "Liisa tugevus on hästi oluline sotsiaalne närv. Kunagi, kui Mart Laar kandideeris IRLi esimeheks, ütles Jüri Luik, et Mardil on palju vigu, ta ei ole ingel, aga Isamaa esimeheks ei valita inglit. Ma arvan, et IRLi esimeheks ei valita ka inglit, igalühel on oma nõrkused, igalühel oma tugevused."

Austus Mart Laari vastu

IRLi senist esimeest Mart Laari kiitsid kõik kandidaadid. Andres Herkel sõnas, et hindab erakordselt kõrgelt Mart Laari kui riigitegelast, kuid erakonna juhina ei ole tal jätkunud piisavalt aega erakonnaga tegelemiseks ning seda ka kriitilistel hetkedel. Samuti võiks erakonnale rohkem aega olla erakonna peasekretäridel, kes viimasel ajal on olnud aga ka riigikogu liikmed.

Liisa Pakosta peab ennast aga Mart Laari täielikuks fänniks. "Ta on olnud väga hea erakonna esimees, IRLi ajalugu on olnud ühinemise ajalugu ja tema on ainuke esimees, kes on suutnud pooli järjepidevalt ühendada," kiitis Pakosta, kuid nentis, et mõne liikme meelest oleks ühendamistööga olnud vaja veelgi rohkem tegeleda.

Reinsalu kõneles, et IRLi esimees peab olema tõeline riigimees või -naine ning peabki tegelema Eesti riigi ja eesti rahvuse probleemidega ja erakonna tegevuse allutama selle missiooni täitmisesse. Reinsalu kiitis, et Mart Laar suutis viie aastaga erakonnad ühendada ning ellu viia vastu võetud otsused, nagu tollast valitsuskoalitsiooni neli aastat koos hoida, et suudaksime kriisist välja tulla, eelarvet tasakaalus hoida ning luua töökohti kriisist väljumise ajaks. Reinsalu kiitis, et erakond on suutnud Mart Laari programmi tõhusalt rakendada.