Kuigi Euroopa Komisjon pakkus riikidele kiire lahenduse – igaüks võtab valemi järgi mingi hulga põgenikke –, siis riigipeadest ja peaministritest koosnevas Ülemkogus on sellele ideele liiga palju vastaseid. Probleemist kõrvale hiilida aga keegi samuti ei taha, seega otsustasid riigid, et lepivad omavahel kokku mingi muu süsteemi, kuidas pagulased ära jaotada. Milline see skeem saab olema, pole veel selge, aga Ülemkogu seadis endale selle kokkuleppimise tähtajaks juuli lõpu.

Euroopa Ülemkogu president Donald Tusk ütles, et konsensuse leidmine võtab ilma kahtluseta kaua aega. Tema sõnul ei ole kohustuslike kvootide osas mingit konsensust. „Samal ajal ei tohi vabatahtlik skeem olla vabanduseks teha mitte midagi,“ ütles ta. „Me ei vaja tühje sõnavõtte solidaarsusest, vaid tegusid ja numbreid.“

Tusk avaldas lootust, et Ülemkogu saadab täna tugeva signaali: kõigil, kes ei ole seaduslikud asüülitaotlejad, pole mingit garantiid, et nad saavad jääda Euroopasse. „Ainult nii saame me teha edusamme põgenike ümberpaigutamisel Itaaliast ja Kreekast,“ ütles ta.

Seega on Euroopa riigid nüüd rohkem keskendumas sellele, kuidas hoida Euroopast väljaspool neid, kel pole alust sinna tulla.