Kevadistel riigikogu valimistel sai Reformierakond 30, Keskerakond 27, SDE 15, IRL 14, Vabaerakond kaheksa ja EKRE seitse kohta. Valitsuskoalitsiooni tegemiseks lubaks see küll mitmeid kombinatsioone, aga olukorda raskendavad osade erakondade vahelised tülid.

IRL ja Reformierakond ei taha teha koostööd Keskerakonnaga, vähemalt seni, kuni seda juhib Edgar Savisaar. Savisaar aga võitis hiljuti Keskerakonna sisevalimised. Sotsiaaldemokraadid omakorda ei taha teha valitsust EKREga.

Sellises olukorras on alternatiivse valitsuse tegemise võimalusi üsna napilt. Võimalik oleks Reformierakonna, IRLi ja Vabaerakonna koalitsioon, millel oleks 52 kohta riigikogus. See oleks napp ülekaal ja pole kindel, kas Vabaerakond üldse tahaks valitsusse.

Teine võimalus oleks Reformierakonna, IRLi ja EKRE koalitsioon. Sellel oleks üksnes 51 häält ehk olulistel hääletustel peaksid kõik saadikud kohal olema. Lisaks on EKRE radikaalsed seisukohad raskelt ühitatavad ka Reformierakonna ja IRLi mõõdukate seisukohtadega.

Rohkem võimalusi enamusvalitsuse loomiseks polegi, vähemalt seni, kuni erakonnad jäävad kindlaks oma seisukohtadele teatud erakondadega koalitsiooni mitte teha.

Selle juures on aga kõige olulisem Edgar Savisaare saatus. Kui tema tervis ütleb üles, ta pannakse vangi või erakonnakaaslased võtavad ta maha, läheb Eesti poliitikas väga huvitavaks, sest siis võivad muutuda mõeldavaks koalitsioonid, mida praegu välistatakse. Savisaare lähiaja perspektiividest loe siit.

Kui aga Savisaar püsib kogu järgmise aasta kenasti Keskerakonna võimutüüril, siis püsib arvatavasti ka praegune koalitsioon.