Eesti populaarseim uudisteportaal Delfi tähistab eeloleval laupäeval sünnipäeva, mille puhul osaleb sel nädalal iga päev ühe Delfi kanali artiklite kommenteerimisel üks vastava elualaga seotud tuntud Eesti inimene, vedades seal debatti ja andes lisaväärtust oma ekspertarvamusi lisades.

Kolmapäeval tegutseb Eesti uudiste kommentaariumis Reformierakonna käilakuju Kristen Michal. Ta rääkis, et peab eelkõige tähtsaks seisukohti sügavamalt seletada.

Michal seletas, millised lood teda igapäevaselt kõige rohkem huvitavad siseuudiste vallas. „Eesti uudistest otsib pilk riigielu ja Tallinna uudiseid koos majandus- ja tehnoloogiauudistega. Vahel sekka ka persoonilugusid ning peegeldusi maailmast ja trendidest.“

Teated pealinnast paeluvad

Eriti vaatab ta muu seas uudiseid pealinnast. „Tallinnas, pealinnas, minu sünnilinnas tuleks otsida samuti vastuseid küsimusele, miks on ühtäkki meist saamas segregatsiooni pealinn? Kas ehk elu peaks olema nii kaugel, et radikaalselt tuleks tükkideks võtta linnajuhtimine, linnaplaneerimine ja vaadata otsa elevandile toas – kuidas saaks elukohajärgne hariduskvaliteet ja elu tervikuna selliseks, et linn kasvaks kvaliteedis,“ muretses reformierakondlane.

Ta viitas, et Eestis on täitsa häid ajakirjanikke, kes põhjalikult teemadega tegelevad. „On kirjutajaid, kelle valdkonna analüüse võib analüüsiks ka nimetada, kiired ajad vist siiski süvitsi tarbimist ei soodusta. Vahel siiski juhtub, et eksitakse põhilise reegli vastu ka tänapäeva poliitikas. Minnakse sisusse. Ja see teeb rõõmu,“ märkis Michal.

Loeb kommmentaare

Michal ei teinud saladust, et loeb ikka Delfi kommentaare. „Proportsioonis neis viimasele ajal esineva sisuga,“ ütles ta. „Eriti emotsionaalsematel teemadel on väike osa tõeotsijaid kuskil, suurem osa vahust, mis neid ja teisi eksitab toodetud aga nende poolt, kes otsivad hoopis polariseerumist.“

Kuidas Michal tänasele vastu läheb? „Proovin siis täna lisada mõne kommentaari mis peegeldab sisu, mitte arvajat. Kui nii prooviks hulk inimesi saaks irooniliselt peldikuseinaks hüütud ruumist foorum. Nagu ta loojate mõttes ju oli,“ ütles Michal, kuid muigas samas, et sedasi võib lõbu ju otsa saada.

„Sissejuhatusena ütlen, et Eestis tuleb rohkem küsida küsimusi mis viivad edasi. Näiteks, kust tuleb uus kasv. Millega oleme kiiremad, paremad, sümpaatsemad selles maailmas. Kellega tahame olla ja kellega mitte. Mis on see, mille anname kaasa lastele ja uuele põlvkonnale? Ning hoopis vähem otsida vastust küsimusele, kes on süüdi,“ arutas Michal.

Lisaks Eesti uudistele on ekspertkommentaator sel nädalal oma arvamusi avaldamas veel Ärilehe, välisuudiste, Naisteka, Kroonika, Arvamuse ja Delfi Spordi rubriikides.

Delfi sünnipäevast ajendi saanuna esitatakse 26. novembril kell 20 ka Alexela Kontserdimajas traagiline gospel Eestist – "Anonüümne igatsus". Sergo Varese ja Anu Lambi poolt kantakse ette kommentaarid Delfi viimase 20 aasta lugude juurest koos spetsiaalselt ja ainult selleks õhtuks loodud muusikaga, mille autoriks Erki Pärnoja ja Marti Tärn.