Kuna Vaariku sõnul on oluline teada, millised firmad või isikud nõustavad Eesti erakondade kommunikatsiooni, siis saatis ta nelja suurema erakonna esindajatele kirja, milles küsis, kes nõustavad parteid järgmiste valimiste reklaami ja PR-i alal ning kas nad kasutavad ka välismaiseid konsultante.

Vaarik tunnistab oma blogis, et kõigilt ei olnud lihtne vastuseid saada, kuid lõpuks see siiski õnnestus. “Mulle üllatav oli see, et mingeid pr-nõustajaid keegi peale Keskerakonna ei maini ning jutt taandub põhiliselt reklaamitegijatele,” kommenteeris ta ning vaatles seejärel oma blogis erakondade nõustajaid lähemalt.

IRL

Erakonna pressiesindaja Rauno Veri sõnul nõustab IRL juba 2006. aastast Reet Roosi osalusega meediafirma Inspired. Küsimusele, kas vastab tõele, et IRL kasutab seekord valimisnõustajana ka Mark Eiknerit, vastas Veri lõpuks: “Vastus on jah, ta on panustanud.”

Nii Äripäeva kui EPL-i andmetel on Eikner valimisseadusest möödahiilimiseks loodud K-kohukese idee üks autor ning ainuüksi selle fakti põhjal võib öelda, et ta on mõjutanud Eesti avalikku ruumi täitsa märkimisväärselt. Eikneri-Pettai duo lagunes aga mõni aeg tagasi ning Pettai jätkab Keskerakonnaga ja Eikner enam ei jätka.

Rauno Veri vastas küsimusele välismaiste nõustajate kohta aga järgmist: “Vastus on ebamäärane, otseselt mitte aga eks mõni inimene ikka on kusagil kellelegi midagi öelnud, mida võib nõuandeks nimetada”.

Keskerakond

Keskerakonna pressiesindaja Taavi Puki sõnul Keskerakond nende valimiste eel välismaiseid nõustajaid ei kasuta. Ta kinnitas, et Keskerakond kasutab Paavo Pettaid, keda viimati seostati Kultuuripealinna nõustava firmaga Midfield ning Raimond Kaljulaidi firmast PRB, kuid lisas, et “tiim võib kujuneda ka suuremaks, mis ongi hetkel väljatöötamisel”.

Reformierakond

Reformierakond on juba aastaid kasutanud reklaamiagentuuri Kontuur Leo Burnett teenuseid ning nii ka seekord. Pikkade traditsioonidega strateegiline kampaanianõustaja selle agentuuri poolt on Urmas Villmann, Kontuuri poolne tiimijuht on Jane Oblikas.

Silver Pukk erakonnast kinnitas, et seekord Reformierakond välismaiseid nõustajaid ei kasuta.

Sotsiaaldemokraadid

Kirsti Ruul, Sotsiaaldemokraatide kontorist, kes on valimisettevalmistuste eelsest ajast tuntud ka kui PR firma PR-Partner konsultant, saatis Vaarikule  järgmise vastuse:

SDE reklaamipartner on Rakett. PR-i alal erakonnal peale minu eraldi nõustajat ei ole, mind on just valimiste eelseks perioodiks erakonna kommunikatsioonijuhina tööle võetud. Välismaiseid konsultante SDE ei kasuta. Kui SDE-d võrrelda teiste erakondadega, siis on just selles erakonnas silmapaistvalt suur kontsentratsioon sotsiaalteadlasi ja meediapraktikuid. Seega loodame olemasolevat potentsiaali, ideid ning rikkalikke kogemusi maksimaalselt ära kasutada.

Hilisema täpsustava küsimuse peale lisas, et Raketi poolsesse tiimi kuuluvad Priit Isok, Siim Pütsepp ja Kätlin Hõbemägi.