Esmaspäev oli Concordia kooli jaoks kahe võla tähtaeg. Üks neist oli ligi viie miljoni kroonine võlg maksuameti ees.

“Nad jõudsid kokkuleppele, need asjad on korras,” ütles kooli pressiesindaja Kaidi Aher esmaspäeva pärastlõunal BNS-ile.

Milles täpselt pooled kokkuleppele jõudsid ning kas raha sai kas või osaliselt makstud, ei soovinud Aher täpsustada.

Maksuameti pressiesindaja Koit Luus ütles BNS-ile, et tal pole Concordia esindaja andmetele midagi lisada. “Ei saa kinnitada ega ümber lükata,” sõnas Luus, soovitades oodata, mis lähipäevil on selgumas.

Maksuamet on varem hoiatanud, et kui Concordia ei tasu jooksvat maksuvõlga esmaspäevaks, tühistatakse 4,7 miljoni kroonise maksuvõla ajatamisgraafik ja kogu maksuvõlg nõutakse välja.

Esmaspäeval oli Concordial ka AS Esmari võla tähtaeg, kes nõudis maja eest renti.

Concordia rahvusvahelise ülikooli Eestis ümber tekkis probleem ülemöödunud nädalal kui kooli haldav OÜ Concordia Varahaldus pakkus kooli koos mõnemiljonilise võlaga müüa Tallinna pedagoogikaülikoolile.

Pedagoogikaülikooli töörühm selgitas välja, et kooli võlad ei ole mitte algselt mainitud viis miljonit, vaid üle 25 miljoni krooni.

Pedagoogikaülikool otsustas Concordia kooli mitte osta. Praegu käivad ostuläbirääkimised Concordia eraülikooli Audentes Mainori ülikooli vahel, kes on ühiselt abi palunud ka riigilt.

Rahaprobleemi tekitamises on süüdistatud Concordia ülikooli rektorit Mart Susi ning tema prorektorist abikaasat, kes on ühtlasi kooli haldava osaühingu juhatuse liikmed. Rektor on tema vastu suunatud süüdistusi nimetanud alusetuteks, kuid lubanud maha müüa talle kuuluva Kolu mõisa, et saadav raha investeerida ülikooli.

Samuti lubas Susi astuda oma kohalt tagasi läbirääkimiste lõppedes, kuigi tema tagasiastumist soovisid kooli tudengite ja õppejõudude esindajad juba eelmisel nädalal.

Haridusminister kutsus möödunud nädalal kokku teiste ülikoolide ning Concordia kooli esindajatest koosneva töörühma ning ootab mingit lahendust selle nädala lõpuks.

Nädalavahetusel alustasid Concordia õppejõud kooli algatusgrupi loomist, et vajadusel tagada kooli akadeemiline jätkamine.

Kolmapäeval korraldab Eesti Üliõpilaskondade Liit Concordia ülikooli tudengiesinduse eestvedamisel Tallinna pedagoogikaülikoolis konverentsi “Kes vastutab Concordia tudengite eest?”.