„Pärast seda, kui sain oma õpetajalt dirigent Olev Ojalt õnnitluskirja, et oleme korda saatnud midagi sellist, mida ükski Eesti koor ega dirigent varem pole teinud, hakkas tunduma, et oleme vist ikka tõesti suure asjaga hakkama saanud,“ rääkis Collegium Musicale dirigent Endrik Üksvärav. „Lõplikult pole see auhinnasadu ja selle tähendus veel aga kohale jõudnud.“

Gorizias 4.-11. juuli toimunud koorikonkursile Seghizzi 2011 oli valitud osalema 19 koori 16st riigist. Tegemist on kõrgetasemelise European Grand Prix sarja festivaliga. Kümneliikmelise rahvusvahelise zhürii esimees oli Simon Carrington (UK).

Kammerkoor Collegium Musicale osales festivalil Seghizzi 2011 viies kategoorias: 1400-1650 perioodi muusika, 19.sajandi muusika, rahvamuusika, 1945 kuni tänapäev ning eraldi veel kaasaja muusika kategooria.

Endrik Üksvärava sõnul oli koorile Gorizia konkursi puhul suureks abiks eelnev osalemine kevadisel Tallinn 2011 koorifestivalil, kus saadi kammerkooride kategoorias III koht. “Püüdsin igati saadud tagasisidega arvestada ja tundub, et õnnestus! Abistajaid oli teisigi. Suur tänu kõigile!”

Festivali raames andis koor Veneetsia lähedal Suseganas ka kontserdi, mille kava koosnes eranditult Eesti heliloojate loomingust: A. Pärt, V. Tormis, R. Kangro, P. Uusberg jt. “Eesmärk oli tutvustada Eesti muusikat ning kirikutäis rahvast võttis meie kontserdi suurte ovatsioonidega vastu, ” ütles Üksvärav. Kontserdile eelnes Susegana linnapea vastuvõtt.

Eestist osales viimati Seghizzi festivalil aastal 2001 ETV Tütarlastekoor Aarne Saluveeri dirigeerimisel, kes naases samuti Grand Prix'ga.

Collegium Musicale reisikulusid aitasid lisaks eratoetustele katta Eesti Kultuurkapital ja Eesti Hasartmängumaksu Nõukogu.

Kammerkoor Collegium Musicale tuli kokku 2010. aasta oktoobris dirigent Endrik Üksvärava eestvedamisel. Koori repertuaaris on olulisel kohal vanamuusika ja Eesti heliloojate teosed.
Aprillis 2011 saavutas Collegium Musicale rahvusvahelisel koorifestivalil Tallinn 2011 III koha kammerkooride kategoorias.