“Maleringkonnad on eluliselt huvitatud Carmen Kassist!” ütles Eesti Maleliidu tegevjuht Hendrik Olde SL Õhtulehele. FIDE tulevik ei ole Kalmõkkia miljonärist presidendi Kirsan Iljumžinovi juhtimisel sugugi helge — korruptsioonis süüdistatav riigijuht kaotavat lugupidamist nii kodumaal kui ka malemaailmas. Kalmõkkia pealinnas, kus praegu asub FIDE peakorter, möllavad massirahutused. Ka vaevleb male pidevas rahapuuduses.

“Täna on tõesti nii, et tippmaletajad ning nende organisatsioonid on huvitatud Eestist ja meie maleliidu presidendist,” lausus Olde. “Oleme saavutanud, et meist räägitakse.”

Kassiga on Olde FIDE presidendi koha taotlemisest juba ka rääkinud, kuid möönab, et ilmselt on supermodellil praegu veel vara joonelt ka rahvusvahelist malet juhtima tõtata. Teema tõstatub tema sõnul kindlasti kahe aasta pärast, mil tulevad FIDE presidendi korralised valimised. Maleajakirjas “64” toetab Kassi kandidatuuri juba ka üks maailma paremaid maletajaid Aleksandr Moroševitš. Kass olevat ka ise ameti vastu huvi tundnud.

Olde sõnul on Kass males osav — vaba aegagi armastavat ta täita interneti vahendusel mängides ning maleülesandeid lahendades.

“Male ei ole ammu enam nohikute rida, kus kaks inimest istuvad ja tõstavad nuppe. Isegi Madonnat on püütud male juurde tuua,” märkis maleliidu tegevjuht.

Esialgu on Kassi peamine ülesanne aga tuua Eestisse 2008. aasta maleolümpia. “Male päästmine võikski olla Carmeni hoidmine male juures, et sealtkaudu pääseda suure rahani. Ta on unikaalne leid!” lisas Olde.