Sel puhul korraldas Eesti suursaadik Ameerika Ühendriikides Jüri Luik peakonsulaadis vastuvõtu, teatas presidendi kantselei.

Rüütel meenutas president Bushile ordenit üle andes nendevahelisi kontakte 1991. ja 1992. aastal. Rüütel tänas Ameerika Ühendriike nõukogude okupatsiooni Eestis mittetunnustamise eest, samuti Eesti taasiseseisvumise protsessi toetamise ja julgustamise eest. Rüütli sõnul andis USA toetus Eestile tegutsemisjulgust ja enesekindlust oma eesmärkide saavutamisel.

Tunnustades eestlaste vabaduspüüdlusi ja taasiseseisvumise saavutamiseks tehtut, avaldas Bush Eesti riigipeale südamlikku tänu saadud kõrge autasu eest. Imetledes Maarjamaa Risti esimese klassi ordeni ilu, lubas Ameerika Ühendriikide 41. president George Bush seda väärikalt kanda.

Bush ütles ETV-le, et Eesti on kinnituseks sellest, kui oluline on riikide jaoks vabadus. Bush lisas, et tollal oli Eesti muutuste esirindel. Eestit vaadati ja öeldi, et siin on rahvas, keda rõhuti ja kes soovis olla sõltumatu. USA tunnistas teataval määral Eesti vabadust, keeldudes tunnustamast maa liitmist Nõukogude Liiduga. Kuid inimesed soovisid vabadust ja said selle, rääkis ta.

Bush seeniori sõnul on Eesti aidanud innustada ka tema poja, praeguse presidendi vabadusdoktriini.