“See kohtumine oleks nende poiste vanematele tunnustuseks tohutu ohvri eest, mida nad on olnud sunnitud kandma,” tunnistab SL Õhtulehele kaitseväe erruläinud juhataja Tarmo Kõuts.

Kõutsi sõnul oleks selle ettepaneku pidanud Bushile tegema just Eesti pool. “Selle programmi kokkupanemisel töötab palju inimesi mõlemast riigist. Eesti pool oleks pidanud selle ettepaneku tegema, mulle oleks see väga meeldinud. Arvestades minu suhet mõlema perega — kuna mõlemad mehed hukkusid minu ametisoleku ajal –, oleks pidanud selle programmi võtma,” rääkis Kõuts. Tema sõnul oleks pidanud vastava sammu astuma esimesena kaitseministeerium.

Ka erukindral Aleksander Einselni meelest oleks Nuiamäe ja Illenzeeri vanematele Bushiga kohtumine tähtis olnud.

“Olen olnud kahes sõjas Ameerika mundris ja hukkunu omastega kohtumine on kõigile pooltele väga tähtis,” rääkis Einseln. “Eriti Vietnami sõja ajal, kui palju rahvast oli selle vastu. Bush on seda teinud väga hästi Ameerikas, käinud sõjaväebaasides, rääkinud sõduritega reamehest kindraliteni välja, ta on väga palju seda teinud. Ma ei ole ühtegi presidenti näinud nii aktiivselt seda tegemas. Näiteks ta on viinud mõne Iraagis käinud sõduri või mõne hukkunu perekonnaliikme kongressi ette, ta on tegelenud sellega palju,” kirjeldas Einseln Bushi suurt empaatiavõimet.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Madis Mikko sõnul korraldas visiidi ainuisikuliselt välisministeerium, nendelt keegi nõu ei küsinud.

SL Õhtulehele on siiski väidetud, et visiidi algusjärgus oli õhus mõte, et Bush kohtub Nuiamäe ja Illenzeeri perega. Kuhu see takerdus või miks ära jäi, välisministeerium sisulist vastust ei andnud.

George Bush kohtub siiski Iraagis haavata saanud vanemveebli Enn Adosoniga. “See on viisakas, et ta sõduritega kohtub, miks mitte,” ütles Adoson.