Komisjoni hinnangul on Eesti majanduse jahtumise käigus ilmnenud tõsised ebaühtlused. “Tööjõupuudus on viinud palkade kasvuspiraalini ning palgakasv on ületanud produktiivsuse tõusu, mis kokku tähendab konkurentsivõime halvenemist,” iseloomustati Brüsselist Eesti majanduse paineid, kirjutab Eesti Päevaleht.

Seejuures heideti just valitsusele ette lõtva eelarvepoliitikat, mis on hädasid suurendanud. “Kulude suurem kontrollimine oleks võimaldanud ülekuumenemise ja ebatasasuste tekke vastu tegutseda,” sedastatakse ametlikus arvamuses. Komisjon hindab, et Eesti majanduse pained vähenevad ainult vähehaaval ning mahajahtumine on ümbritsetud riskidest.

Hinnang paljastab ka augud valitsuse väidetes, mis osutavad suurele eelarveülejäägile kui konservatiivse eelarvepoliitika tulemusele. “Kuigi ülejääk paistab suurem, kui on planeeritud, on see tegelikult pool protsenti väiksem kui eelmisel aastal, võrreldes suhtega sisemajanduse koguprodukti.

Veelgi enam, 2007. aastal tehtud lisaeelarve pole kooskõlas majanduse stabiilsuse saavutamise eesmärgiga.” See kõik viitab eurokomisjoni hinnangul sellele, et valitsus ei käitu nii, nagu majanduse olukord nõuaks ehk ei säästa headel aegadel. Majanduskeeli kutsutakse seda protsükliliseks rahanduspoliitikaks.

Komisjoni hinnang kujutab endast iga-aastast ülevaadet Eesti edenemisest euroalaga liitumise poole.