Teisipäeval jõudis Eestisse laev Edinburgh. Sõjalaev külastab Eestit avaldamaks austust seoses 90. aasta möödumisega Vabadussõja algusest, teatas Suurbritannia saatkonna pressinõunik.

Enne Tallinna jõudmist viis Briti destroier Edinburgh läbi õppusi Eesti mereväe miinijahtija Admiral Cowaniga, et suurendada tegevusalast koostööd.

Suurbritannia sõjalaevastiku rolli Vabadussõjas on raske üle hinnata. 12. detsembril 1918 saatis Suurbritannia oma laevastikueskaadri Tallinna, mis muutis suuresti Vabadussõja kulgu. Tänu Briti abile oli Eesti rannik julgestatud ning samuti aitasid nad sõjalise varustuse, relvade ja laskemoonaga.

“Suurbritannia on kauaaegne ning tugev Eesti toetaja. Kahe riigi vahelised suhted said alguse just nimelt Vabadussõja ajal,” selgitas Suurbritannia suursaadik Peter Carter. “Oleme uhked oma rolli üle Eesti riigi sündimisel ning et sellel olulisel tähtpäeval külastab sõjalaev Edinburgh Tallinna,” lisas Carter.

Viiepäevase visiidi käigus kohtub laeva kapten Gavin Young president Toomas Hendrik Ilvese ning peaminister Andrus Ansipiga. Samuti võetakse osa neil päevil toimuvatest mälestustseremooniatest.

Homme toimub laevameeskonna visiit Tallinna Sikupilli gümnaasiumisse, kus antakse õpilastele ülevaatlik loeng laevast ning meeskonna elust laeval.

HMS Edinburgh on Sheffield-klassi (Type 42) hävitaja (Guided missile destroyer). See klass projekteeriti 1975. aastal, eesmärgiga pakkuda laevastikule raketikaitset vaenuliku lennuväe vastu.

Seoses sõjaleva visiidiga Tallinna, on linnarahval võimalik laeva külastada reedel, 12. detsembril ajavahemikul 13.30-15.30. Laeva asukoht: Tallinna Vanasadam (A Terminali poole vaadates jääb vasakule poole), kai nr 17.