MI6 oli igati põhjust uskuda, et Adolf Hitler ei löö kunagi Jossif Staliniga kampa, sest oli 20 aastat kommunismivastaseid kõnesid pidanud, kirjutab Daily Telegraph.

Ometi oli agent nimega „Baron”, keda juhiti Helsingist, hoiatanud MI6 1939. aasta kevadel toimunud salajastest läbirääkimistest ja kordas hoiatust juunis.

Raport võeti MI6 ajaloost rääkiva raamatu autori, professor Keith Jeffery sõnul Londonis vastu umbusuga ning raporti saanud ametnik ei saatnud seda isegi välisministeeriumi edasi.

Sir William Strang külastas 1939. aasta juunis Moskvat, et kindlustada Briti-Nõukogude pakti ja MI6 teatas, et on võimatu, et Nõukogude Liidu välisminister Vjatšeslav Molotov räägiks allikale risti vastupidist.

Hiljem selgus, et MI6 agendil olid lähedased sõbrad Ida-Preisimaal, keda olid külastanud läbirääkimistega seotud isikud.

Molotov-Ribbentropi pakt kirjutati alla 22. augustil ja see andis Saksamaale kindluse, et ta ei pea võitlema kahel rindel. 1. septembril ründas Saksamaa Poolat, alustades sellega Teist maailmasõda.