Brigaadikindral Väli ja kontradmiral Zambellas arutasid olukorda operatsioonipiirkonnas Lõuna-Afganistanis ning vigastatud kaitseväelaste toetussüsteemi üles ehitamisega seonduvaid küsimusi, teatas kaitseväe peastaap.

"Sõda ei lõpe päeval, mil viimane sõdur lahkub Afganistanist, vaid kestab edasi aastakümneid," ütles brigaadikindral Väli. "Peame toetama sõjast naasnuid mitte ainult meditsiiniliselt, vaid korraldama ka nende integreerimise ühiskonda."

Väli lisas, et Ühendkuningriigil on selles valdkonnas aastakümnete pikkused kogemused.

"Eesti ja Ühendkuningriigi sõdurid võitlevad külg külje kõrval Afganistanis, samuti teevad meie riikide eri taseme staabid ja teenistused nende toetuseks tihedat koostööd," ütles kontradmiral Zambellas ning lisas, et olukord operatsioonipiirkonnas ei ole praegu kerge ei võitlejatele ega nende lähedastele.

Operatiivjuhid käsitlesid kohtumisel ka Eesti kontingendile uute soomukite üle andmisega seotud küsimusi.

Kontradmiral Zambellas juhib Ühendkuningriigi relvajõudude operatsioone alates 2008. aasta oktoobrist. Ta külastas Eestit 2009. aasta mais ning on kohtunud regulaarselt kaitseväe peastaabi ülemaga Ühendkuningriigis.

Eesti kaitseväe üksused teenivad Afganistanis Ühendkuningriigi Helmandi väekoondise koosseisus. Helmandi väekoondisse kuuluvad jalaväekompanii ja logistiline toetuselement, kokku ligi 150 Eesti kaitseväelast.

Kaitsevägi osaleb rahvusvahelisel sõjalisel operatsioonil Afganistani Islamivabariigis 2003. aastast.