NATO operatsioonil Afganistanis Helmandi väekoondist juhtinud Ühendkuningriigi 11. kergejalaväebrigaadi ülem brigaadikindral James Cowan kohtus kaitseväe peastaabi ülema brigaadikindral Neeme Väliga, jagas Afganistani operatsiooni kogemusi Balti Kaitsekolledži kuulajatele ning kohtus Estcoy-8 ja Estcoy-9 veteranidega, teatas peastaap.

Estcoy-8 ja Estcoy-9 sõdurid osalesid NATO operatsioonil Afganistanis rahutus Helmandi provintsis Ühendkuningriigi 11. kergejalaväebrigaadi kooseisus, mille ülem brigaadikindral Cowan sel ajal oli.

"Mul oli suur privileeg võidelda Afganistanis koos Eesti sõduritega," ütles brigaadikindral Cowan. "Eesti sõduri suured plussid on kõrge professionaalsus ja kohusetundlikkus ning teenistusvalmidus ja paindlikkus viia ellu väga erinevaid operatsioone. Ühendkuningriigi ja Eesti sõdurid sobivad hästi koos teenima, kuna neil on sarnased omadused: lisaks kohusetundele, lojaalsusele ja kõrgele professionaalsusele on nad mõlemad ka hea huumorimeelega."

Brigaadikindral Cowan soovis tutvuda Eestis säilinud informatsiooniga oma vanaonu admiral söör Walter Henry Cowani kohta, kes oli Briti impeeriumi kuningliku mereväe selle eskaadri ülem, mis tuli Eesti Vabadussõja ajal 1919. aastal Läänemere vetesse Eesti ja Läti iseseisvust kindlustama. Admiral Cowani eskaadri saabumine Tallinna reidile muutis otsustavalt jõudude vahekorda Läänemerel. Esimene Ühendkuningriigist ostetud Sandown klassi miinijahtija kannab brigaadikindral Cowani vanavanaonu auks nime Admiral Cowan.

"Mind seob Eestiga ka minu vanavanaonu admiral Walter Henry Cowani panus iseseisva Eesti riigi loomisesse," ütles brigaadikindral Cowan. "Admiral Cowan suutis kriitilistes oludes mobiliseerida eri riikide inimeste tahte, mis on heaks eeskujuks ka täna, kui Eesti ja Ühendkuningriigi sõdurid loovad koostöös Afganistanis turvalisemat keskkonda."

Brigaadikindral James Cowan teenis 2009. aasta oktoobrist 2010. aasta aprillini Afganistanis Helmandi provintsis opereeriva Briti 11. kergejalaväebrigaadi ülemana. Praegu juhib ta Ühendkuningriigi kaitseministeeriumi terrorismivastase võitluse ja sõjaliste operatsioonide osakonda.

Brigaadikindral Cowani visiit Eestisse lõpeb täna.