Samal ajal sõjaväekalmistul toimunud tseremoonial asetasid Suurbritannia suursaadik ja Eesti kaitseväe juhid langenud brittide haudadele pärjad, teatab ETV.

Kell 11 hommikul võis Tallinna kohal näha üht Briti õhuväe hävitajat Tornado F3. Teine samasugune lennuk saatis kaaslast kõrgemalt pealpool pilvi lennates. Tegu oli üsna harukordse ja keerulist kooskõlastamist nõudva demonstratsiooniga.

Suurbritannia sõjaväeatašee kolonelleitnant Glen Granti sõnul vajab üle linna lendamine eriluba. “Rahuajal on lahinglennukite lennuks üle tihedalt asustatud punktide väga ranged reeglid. Pidime saama loa kõigepealt Suurbritanniast ja seejärel NATO-st,” ütles Grant.

Vabadussõjas langenud Briti meremeeste mälestamiseks üle kalmistu lennanud Tornadod kuuluvad neljast lennukist koosnevasse Briti õhuväe üksusse, mis paikneb Leedus Šiaulias ning valvab kolme Balti riigi õhuruumi kuni 12. jaanuarini, mil brittide asemele asuvad Norra hävitajad.

Samal ajal asetasid sõjaväekalmistul langenud brittide haudadele pärjad Suurbritannia suursaadik Eestis NIgel Haywood ning Eesti Kaitseväe ja merejõudude juhid. Suurbritannia suursaadik Eestis Nigel Haywoodi ütles, et ta on uhke, et meie, britid, võisime aidata Eestit ja nagu meie admiral Sinclair ütles — Eestit on alati meeldiv aidata.

Vabadussõja ajal tegutses merel 274 erinevat Briti laeva, olles otsustavaks toeks Eesti vägedele. Eesti isesisvuse eest langes 111 briti mere- ja lennuväelast.